Причината за смъртта на 21-годишната родилка в Горна Оряховица не е лекарска грешка, показват резултатите от проверката по случая. Докладът на Агенция „Медицински надзор“ потвърждава, че Данислава Йорданова е починала заради ДИК синдром. Жената почина в края на месец август тази година в реанимацията на търновската болница няколко часа след като роди.

Ръководството на болницата в Горна Оряховица днес изнесе резултатите от проверката по случая със смъртта на 21-годишната родилка Данислава Йорданова.

Жената почина в края на месец август тази година в реанимацията на търновската болница няколко часа след като роди. Докладът на Агенция „Медицински надзор“ не е констатирал лекарска грешка и потвърждава, че причина за смъртта е ДИК синдром.

Какво представлява ДИК синдромът, причинил смърттта на родилка в Горна Оряховица

Проверката е извършена за времето, в което Данислава е била настанена в горнооряховската болница от 20 до 26 август. Разпитани са всички лекари и медицински лица, и резултатите показват, че действията на медицинския екип са били адекватни и навременни. В проверяващата комисия са участвали независими специалисти от Варна и София.

„Комисията излиза със заключение, че няма констатирани нарушения. Действията на лекарския екип са изцяло съобразени с алгоритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология. Действията в реанимационен план са били единствените възможни в условията на болницата, в която са извършени. Пациентката е транспортирана правилно в лечебно заведение с цел да се спаси живота ѝ“, заяви директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ Горна Оряховица доктор Иван Иванов.

21-годишна родилка от Горна Оряховица почина след секцио

„Крайно нагло поведение, самонадеяно. За мен това е безотговорност. Не знам вашите експертизи, вашите проверки до какви резултати са стигнали. За мен те са я оставили без надзор, без всякакво наблюдение“, смята майката на починалата Елена Стоянова.

Окончателно по случая ще се произнесе Окръжна прокуратура във Велико Търново.

Репортери: Л.Транчева и З.Илиева

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar