Русия от 26 години е член на Съвета на Европа – организация, която обхваща 47 държави и се основава на защитата на човешките права, върховенството на закона и демокрацията. От две седмици членството на Русия е прекъснато. Това каза пред БНТ Меглена Кунева, посланик на Европейския съюз в Съвета на Европа.

„Това означава, че не е представена в органите на Съвета на Европа, в Комитета на министрите, в Парламентарната асамблея, не участва в мониторинговите мисии, които повечето от конвенциите имат“, поясни Кунева.

Съветът на Европа не е организация, която се занимава със сигурността, но прави всичко възможно политически да подпомогне процеса на преговори и осигуряването на хуманитарните коридори, защото това са човешки права. Следи се за тяхното спазване, прави се списък с нарушенията, които после биха могли да отидат към Международния наказателен съд, заяви Меглена Кунева.

„Не можем да направим така, че войната да спре утре, и не можем да направим така, че да спасим човешки живот, който е застрашен. Можем да направим така, че това да не се случва повече, можем да ограничим щетите, можем да участваме в намиране на дипломатически решения“, посочи тя.

Кунева подчерта, че прекратяването правата на Руската федерация в Съвета на Европа е много сериозно предупреждение и много сериозна диагноза за случващото се.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar