– Г-н министър, в крaя на декември съобщихте за над 1000 болни от коронавирус полицаи. Колко са сега и имате ли проблеми в дадени райони заради заболели?

– В момента са под 900. Общият брой на заболели и преминали през коронавируса е малко под 10 процента. Засега нямаме някакви сериозни проблеми. В определени моменти в дадено районно управление, например това в Троян, сме изпитвали сериозни трудности поради голям брой заболели служители. От ръководството на ОД на МВР – Ловеч, бе направена необходимата реорганизация и служители от други районни управления бяха пренасочени там.

– Дали сте заявка за 11 300 ваксини. Какъв е профилът на желаещите да се имунизират в системата на МВР и вие лично ще се ваксинирате ли?

– Да разберем кои искат да се имунизират срещу COVID-19, ни беше поставена задача още в първия ден от обявяването на щаба за ваксиниране, тъй като нашите служители са на първа линия. Основно това са служители от Пътна полиция, Криминална и Охранителна полиция. Убеден съм, че броят на желаещите да се ваксинират ще расте.

Аз ще се ваксинирам – това е и лично решение, и за да дам пример като министър. Ще го направя, когато има ваксини и за всички желаещи служители на МВР.

– Трудната 2020 г. ви натовари с множество проверки заради пандемията. Все още пазите и протестите в София. Кое беше най-голямото предизвикателство?

– Реорганизиране на нашата работа и опазването на здравето и живота на служителите. Имаме починали 29 служители. Отварям една скоба, че заразяването не е задължително да е станало при изпълнение на служебните дейности.

Въпреки това още в началото на пандемията, когато болестта беше напълно непозната, за нас на първо място беше да пазим здравето на нашите служители и след това да се погрижим общественият ред да бъде на нивото, на което е бил винаги.

– По време на извънредното положение имаше КПП-та. Съобщихте за 7 присъди на хора, излъгали в декларациите. Колко са общо присъдите за нарушаване на противоепидемичните мерки?

– До настоящия момент образуваните досъдебни производства са над 3700. И наистина вече имаме и 673 присъди, които са свързани с неспазването на карантина или по повод декларации с невярно съдържание. 9 са вече присъдите за попълване и деклариране на неверни обстоятелства. Голямата част от тях са за неспазване на въведените ограничителни мерки заради коронавируса. Мога да кажа, че имаме две ефективни присъди, наложени от районните съдилища в Пловдив и в Русе. Наказанията са 3 месеца затвор и глоба от 10 000 лева.

– Разкрихте в Русе схема за купуване на фалшиви негативни PCR тестове. Имате ли сигнали за други подобни измами?

– Колегите от Гранична полиция работиха по сигнала. Оказа се, че мъж ги продава срещу 60 лв. Получаваме и други сигнали , че се правят опити под предлог, че се злоупотребява с доверието на хората. Не бих казал, че придобива застрашителни размери. Към настоящия момент мисля, че сме се справили с този вид престъпление.

– През декември беше извършен грабеж пред банка на автомобил инкасо за над 1 милион лева. Какво сочат оперативните данни, медии свързват с това престъпление един перничанин?

– Сформиран е сериозен екип от наистина най-опитните служители по криминална линия от Перник, София и Националната полиция. Не мога да коментирам, тъй като се разследва деянието.

Както знаете, някои видове престъпления добиват широк обществен отзвук. Така беше, например, с взривяването на банкомати. Но ние се справихме с тях и вече не се извършва подобно деяние у нас.

– Какво сочи полицейската статистика за годината и кои престъпления са с най-голям спад?

– Най-големият спад е при телефонните измами. Там данните сочат, че намалението е около 80 процента след последната реализация на колегите. Става дума за групата, при която част от членовете действаха на територията на Румъния и благодарение на колегите и прокуратурата бяха задържани и неутрализирани преди около месец. Оттогава ние нямаме извършена телефонна измама.

Другите престъпления са намалели за изминалата година с между 10 и 17 процента в зависимост от различните направления. Да кажем домовите кражби- 17 процента, кражби на коли – 13 процента. Отбелязваме спад във всяка криминална дейност.

Единственото престъпление, което бележи ръст, са престъпленията против здравето.

Реално цифрите ще бъдат точни в средата на месец януари, но към момента данните сочат, че може би до 2020 година ще завършим с регистрирани около 70 хиляди престъпления, а през 2019 г. бяха над 86 хиляди.

– 163 души по-малко са загинали на пътя през цялата 2020 спрямо 2019 г. Проверих, преди извънредното положение са 10 души по-малко, а след него – средата на май, с 40. На какво се дължи спадът?

– Това е въпрос на анализ, но наистина тенденцията през тази година беше за спад на убити и ранени през всеки един месец. Сравнявайки април и март, статистическите данни показаха, че тази ситуация рязко се подобрява, но май и юни ние отново имаме спад, както и всеки месец след това. Това е една наистина добра тенденция и върху нея според мен оказват влияние различни фактори.

Естествено, на първо място трябва да се отчете като фактор пандемията. На второ място увеличихме техническите уреди за контрол, съответно увеличихме и броя на констатираните нарушения. На трето място са кампаниите, които се провеждат от правителствени и неправителствени организации. Когато повече се говори, повече се насочва вниманието към темата за пътната безопасност.

Предстои въвеждане в експлоатация на Единен център за обработка на нарушенията в страната, така че разчитаме с въвеждането на всяко едно техническо средство и подобряване на организацията на работата да води до по-строг контрол върху водачите.

Но пътната безопасност трябва да бъде комбинация от конвенционална полицейска дейност и операции и постоянен контрол и работа с останалите организации, които имат отношение.

– В същото време обаче има и една по-мрачна част от статистиката – увеличават се пияните и дрогирани водачи например. От над 10 000 такива 3993-ма до края на ноември са карали с над 1,2 промила алкохол.

– Което е престъпление, а има и случаи, при които действат разпоредбите за повторност. Затова разширяваме правомощията на полицейските органи за работа по Закона за движение по пътищата. Виждате, че в последните няколко години се стремим да увеличим състава, от който може да се прилага законът. Дадохме възможност на полицейските инспектори от териториална полиция също да работят по Закона за движение по пътищата, имаме и служители от патрулно постовата дейност. Така че наистина се стремим да обхванем възможно най-голяма територия и най много пътна инфраструктура с контрол, независимо какъв е той – дали е технически, или физически полицейски служители.

– Проверките на границата разбуниха духовете. С колко повишиха събираемостта и какъв е броя на връчените глоби?

– По-скоро справки и проучвания на извършени нарушения, за които съответният водач на моторно превозно средство не знае.

При изход или при вход на българската граница до настоящия момент сме връчили над 82 000 такива документа за нарушения на българи, но и на чужденци. Искам да отбележа, че около една четвърт от тези 82 хиляди връчени нарушения са на чужденци. Това води до дисциплиниране на тези водачи.

Нашата цел беше не да повишим събираемостта на глобите, което е много важно, но искахме да дисциплинираме шофьорите. Да знаят, че при извършване на всяко нарушение следва наказание. Искам да отбележа, че няма случай, при който дадено лице, при което се установява, че има такива нарушения, не е могло да влезе или напусне страната.

В същото време се повиши събираемостта, да. За 2020 г. за първи път преминаваме 100 милиона лева по платени санкции. Погасените документи са над 1, 656 млн. Констатирали сме над 1,9 млн. нарушения, или с 200 000 повече от 2019 г.

Затова е важно да заработи Единен център като този, който се тества. Очакваме това да стане скоро.

– Когато използвам мобилното приложение за навигация Waze, то ми казва, че има светофар с камера. Това е абсолютно безсмислено, тъй като с камерите в България се контролират само скоростта и движението в буслентата. Докога ще е така?

– Технически е възможно с камерите да се следи и за преминаване на червено. Знаете в колко много градове в страната се експлоатира видеонаблюдение.

Може би едно от най-модерните е на Столичната община, както и видеонаблюдението, което е собственост на Столичната дирекция на вътрешните работи. Колегите работят така, че това да стане.

– Ако се кача при вас без колан, ще глобят и двама ни. А защо да не се санкционира и пътник, качил се при пиян водач? Все пак няма как да не забележи. Бихте ли инициирали подобни законодателни промени?

– Една част от законодателните инициативи се приемат от обществото. Всяко едно предложение в тази посока подлежи на разумно обсъждане и не знам да има човек, който ще бъде против прилагането на по-сериозни санкции и като професионалист, и като политическо лице.

Конкретната мярка е въпрос на обсъждане. Според мен не може и не е нужно да се залита в крайности.

– Всеки министър сменя директорите на областните дирекции. При вас е само този на Бургас, и то защото подаде оставка, а го замени предшественикът му. На какво се дължи това? Че сте работили с тях като директор на Главна дирекция „Национална полиция“, или на друго?

– Познавам ги, работили сме от 2015 г. и им имам доверие.

– Жандармерията и Специализираният отряд за борба с тероризма се обединиха. Има ли вече охраняеми от тях лица?

– Не, засега няма.

– Синдикатите в МВР искаха 30% увеличение на заплатите, получиха 15. Редовият полицай доволен ли е?

– Политическото ръководство на министерството прави всичко възможно. Последните 4 години увеличението е всяка една година. Естествено, че винаги има желание за по-сериозно увеличение на заплащането на полицейския служител. Но освен заплатата и възнагражденията от други дейности като нощен труд се промениха.

Подобряват се и условията на работа със закупуване на нови автомобили, с ремонти на полицейски управления, с оборудването на служителите с лични предпазни средства и с униформи.

Не на последно място от 1 януари влязоха в сила и промените в Закона за МВР, с които извънредният труд ще бъде заплатен в пълния му размер.

Мисля, че редовият полицай е доволен, тъй като в последните 2 месеца съм подписвал заявления за напускане само при навършване на пределната възраст за работа в системата.

Наистина мисля, че стартовата заплата на един полицейски служител без никакъв трудов стаж, да кажем направо от ученическата скамейка, е прилична. Тя е над 1100 лв.

– Изпитвате ли затруднения в набирането на кандидати за постъпване в МВР? Доколкото си спомням, за отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП имаше проблем?

– Там изискванията са малко повече, освен нормативите трябва и специализирано образование. Имаме служители, които да реагират на киберпрестъпления.

– Били сте оперативен работник, началник на сектор, на отдел, заместник директор на Областна дирекция, директор на Флавна дирекция, дори за 2 месеца и.д. главен секретар, преди да седнете в министерското кресло. Кое е най-трудно?

– Не мога да кажа. Работата навсякъде е била предизвикателна. На всички позиции, които съм заемал, съм вложил максимални усилия и съм бил мотивиран.

– Вие сте заклет фен на рокмузиката. Заради пандемията пропуснахме отново да видим KISS? Какво още ни предстои да пропуснем, г-н министър?

– Не мога да кажа, за всеки е различно. Важно е да опазим всички на първа линия. Това е единственият шанс. Разчитаме и на ваксините.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar