Поморие се оказа поредната община, в която влезе МВР със съмнение за злоупотреби с евросредства.

В понеделник сутринта „полицаи от две патрулни коли, придружени от поемни лица, влязоха в сградата на общината за среща с кмета Иван Алексиев“, съобщи пресцентърът . По това време той провеждал оперативката с кметовете от общината.

Служителите от Икономическа полиция са търсили документи, свързани с изграждането на модерно рибарско пристанище по европроект за над 11 млн. лв. Полицаите съобщили за образувано досъдебно производство в окръжната прокуратура в Бургас във връзка с проект „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие – II етап“. Обяснили, че действат с разрешение на съда. Според източници на „24 часа“ са били

проверявани

книжа за първия

и втория етап на

реконструкцията

на порта,
приключил в края на м.г., заради съмнения за източване на европари от няколко фирми.

МВР проверява разходвани ли са средства за дейности, които не са били извършени, има ли съмнителни разплащания извън поръчките по проекта между няколко фирми, както и дали са дублирани преводи за една и съща дейност.

Става дума за две обществени поръчки – първата е обявена през 2014 г. и е за над 11 млн. лв. Изпълнител е консорциумът „Асара“, регистриран на ул. „Шандор Петьофи“ в София, в който влизат фирмите „Водстрой 98“, „Булдени“ ООД и „Блидинг Комфорт“.

Процедура за втори етап на реконструкция на пристанището е открита през 2019 г. Тя е за 5 млн., финансирана по Програмата за морско дело и рибарство, казаха от разследването.

Въпреки многократните опити на „24 часа“ да се свърже с поморийския кмет, той не отговаряше на телефона. В изявлението на пресцентъра обаче се цитира Иван Алексиев, който припомня, че община Поморие подлежи на постоянни проверки от всички институции.

„Всички длъжностни лица от общинската администрация, включително и цялото ръководство на общината, оказаха пълно съдействие на органите на МВР и предадоха доброволно поисканите документи“, добавиха от пресцентъра.

„Ще продължим да оказваме пълно съдействие на контролните органи, както сме го правили и досега. Нямаме никакви притеснения за законността на действията си“, увери кметът Алексиев.

В края на декември 2021 г. община Поморие съобщи, че е приключил успешно вторият етап от проекта за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище. Изградени са понтони, допълнително оборудване на рибната борса със система за замразяване на нежелания улов, компостираща инсталация за водорасли.

Ръководителят на проекта Георги Петров тогава обясни, че е осигурен мощен агрегат, който да захранва пристанището при наличие на проблеми с тока. Вчера той дълго не вдигаше телефона си, накрая каза, че не е удобно да говори.

Новото

пристанище е

на площ от

41 309 кв. м
При изграждането му бе извършено укрепване на бреговата ивица и строителство на предпазен вълнолом, който включва зона за пристан на рибарски кораби, хелинг за 40 лодки и технологична площадка. Първият етап бе завършен през 2016 г. и открит от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Проектът е напълно завършен на 27 септември 2021 г. Той е на стойност близо 12 млн. лв. – 75% от тях са по проекта по Оперативна програма „Рибарство и аквакултури“, а останалата част от инвестицията е държавна и общинска.

„Не се притесняваме относно проверката, но прави впечатление, че откакто на власт е новото правителство, се правят проверки в общини с кметове на ГЕРБ. По неофициална информация решението за изземване на документацията е било взето на извънредно заседание на МВР и прокуратурата в неделя, което буди недоумение“, каза председателят на общинския съвет в Поморие Адам Адамов.

„Няма да се

открият някакви

злоупотреби,
защото всичко е направено по проект, одобрен от контролните органи“, допълни той.

Не е ясно по какъв сигнал е образувана проверката. Преди две години варненският консорциум „Морстрой Поморие“, в който са фирмите „Космос шипинг“ АД и „Галакси Пауър“, на два пъти обжалва процедурата по европроекта. Това забави с година и половина изпълнението на втория етап от разширението.

Забавянето разгневи кмета Алексиев, който тогава изрече тежки думи по адрес на дружеството, но бе доволен от свършеното.

„Реализирането на проекта ни даде възможността да съхраним рибарството като поминък. Освен че се превърна в туристическа атракция, пристанището отговаря и на всички изисквания на европейските политики. Пристанището разполага с бензиностанция, хале за ремонт, видеонаблюдение и предоставя интернет, ток и вода по колонките, което привлича в занаята все повече млади хора“, заяви на 19 декември м.г. поморийският кмет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar