Полицаите приемат със смесени чувства заявката, която дадоха от Министерство на вътрешните работи (МВР) за обучение на полицаите и бъдещите органи на реда по нови методи и критерии. Целта – да се избегне полицейското насилие – такова, каквото се твърди, че е демонстрирано по време на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) и при гонката в Стара Загора, при която загина 58-годишният Пламен Пенев.

News.bg разговаря с Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите на МВР, който обясни, че трябва да се проведат ефективни действия по обучения на служителите на МВР, а не формални, каквито се извършвали до настоящия момент. Пише се формално, че се извършват обучения, изписва се документално, че се извършва обучение, но такова обучение реално не се извършва, посочи той. И даде интересен пример – с така наречените шипове за спиране на автомобили. При показното как се спира автомобил в движение с шипове, наредили полицаите в една редица, направили сценката и след това ръководството на МВР написало, че всички служители са минали обучението. Това не е никакво обучение, а обучение е като се пипне, като полицаите сами видят и разберат как да действат и да придобият умения с конкретното помощното средство – това е обучение, което трябва да се прави системно, а не един път в годината или на 15 години, разкритикува Тенев заявките на вътрешното ведомство за справяне с полицейското насилие.

Генади Тенев посочи, че със Закона за МВР има разписани разпоредби и издадена специална подзаконова нормативна база, която е свързана с професионалното обучение на служителите на МВР. По-важният въпрос е доколко инстинктивно се водят такива обучения, а не формално и на хартия да се правят, добави той.

Според Тенев боди камерите (като едно от предложенията за нововъведение при обучението на полицаите при нови критерии) ще помогнат на полицаите дотолкова, доколкото да се документират действия на служителите на МВР. Въпросът е доколко ще са ефективни боди камерите и доколко служителите ще са подготвени да боравят с тях.

Той изтъкна, че каквото и да се направи, образованието на полицаите поддава системата и ценностната система в държавата. Това има обществото като материал и това влиза в системата на МВР, докато подборът на полицаите зависи от самата система, тъй като на по-късен етап се показват куриозни случаи. Изчистването на самото МВР трябва е на по-високо ниво и по-ефективно, настоя Тенев.

От Синдиката на МВР нямат статистика колко полицаи са превишили правомощията си през миналата година, но имат обратната – колко служители са пострадали при изпълнение на професионалните си задълженията. Над 500 полицаи са пострадали за последните 5 години по различни причини, посочи Тенев.

Отношението на обществото също остава колебливо към полицията – когато има личен или обществен интерес, хората били доволни от полицаите, но когато се наложи да упражнят правата си, тогава полицаите били недолюбвани.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar