Полицията разкри първи опит за измама с отрицателни PCR тестове. Схемата, в която бил въвлечен пулмолог от Русе, без да има представа, че е подправен подписът му, е разкрита на „Дунав мост“ от смесен българо-румънски екип на „Гранична полиция“. Фалшивите документи са се търгували за 60 евро, съобщи БНТ.

Фалшификаторът е 34-годишен, от Русе. Той използвал COVID ситуацията, за да издава неверни документи за задължителните отрицателни PCR тестове за пътуване в чужбина – копирал бланката от сайта на лаборатория и я попълвал без изобщо да е наясно с изискванията. Схемата обаче е разкрита, когато семейство от Разград се опитва да премине „Дунав мост“ с фалшивите тестове. При влизане в Румъния, то не представило задължителните документи за отрицателни PCR тестове и било върнато от граничните полицаи. След около час обаче те се появили отново на „Дунав мост“ с вече готови сертификати, което усъмнило служителите. За да е по-прецизна проверката на документите, потърсили съдействие от здравната лаборатория в Русе. Оказало се, че всичко на хартията е фалшиво. Документите били подписани от лекар пулмолог, а не от директор на лаборатория. Лекарят разбира, че името му е замесено в измамата от разследващите полицаи. По-късно задържаното семейство признава, че срещу 60 евро на човек се е сдобило с документите и издава фалшификатора. Домът му е претърсен, иззета е компютърна техника.

„Лабораторният номер е фалшив, начинът, по който е изписано името на пациента, е фалшив. Няма как да го изпишем с кирилица веднъж и втори път под него – на латиница. Нашата програма това не го позволява. Това е в изследването. А в самия сертификат, той е прекопиран изцяло от нашия сайт, но това, което го прави уникален, е баркодът, който в случая е просто пресниман“, обяснява директорът на лаборатория „Здраве“ д-р Розина Мирчева. В документа бил подправен и подписът на пулмолог от Русе, който всъщност няма нищо общо изобщо с изследванията, които се правят в лабораторията. „Подпис има, но не е на наш лекар. Те са копирали и печата на една наша колежка, която няма нищо общо с изследванията. Нейният печат личен не стои на нашите изследвания“, казва още д-р Мирчева.

Разследването продължава под ръководството на Районната прокуратура. За съставяне на документ с невярно съдържание законът предвижда до 3 години затвор. След този случай граничните полицаи на „Дунав мост“ са станали още по-бдителни и само днес са предотвратили три нови опита за преминаване на границата с фалшиви тестове. Днес са задържани още трима мъже с фалшиви документи за COVID-19. Оказало, че в лабораторията изобщо не съществуват тестове с тези номера.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar