МВР проверява сигнали за опит да се гласува с чужди лични карти в Самоков и Симитли. Става въпрос за секции в махали, където жители давали личните си карти на хора, които да гласуват вместо тях.

От полицията призовават членовете на избирателните комисии да засилят контрола на личните документи при гласуване.

По-рано министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че изборният ден протича съвсем нормално по данни в щаба на Министерството на вътрешните работи. „Отделните области в страната имат свои особености. Бих казал, че в някои от тях по-слабо се работи от заинтересованите за купен вот. Някъде тази дейност е доста засилена – това е характерно за големите градове“, каза той.

От МВР съобщиха, че гласуването в страната продължава без сериозни инциденти към 15 часа.

От началото на предизборната кампания до 15 часа днес в МВР са били получени общо 982 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Спрямо данните към същия час на 4 април т.г. се отчита увеличение от 83 на сто на регистрираните сигнали. Съставени са били 9936 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, което,, по данни на полицията, е увеличение от 539 на сто на идентично съставените протоколи спрямо данните към април.

Хората, които нямат валидни лични документи, могат да извадят удостоверения за гласуване в полицейските поделения в страната.

Продължава работата и на дежурното звено към Върховна касационна прокуратура, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация за извършени престъпления и нарушения.

От началото на предизборната кампания до 10.00 часа в изборния ден общият брой на образуваните преписки, свързани с нарушения на политическите права на гражданите, е 779. Образуваните досъдебни производства са 76.

За последните 24 часа са образувани 167 нови преписки, а новообразуваните досъдебни производства са 7.

Същите са на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР, съобщиха от прокуратурата.

Наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки за изясняване на сигналите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar