Сигнал като криминален роман подаден до президента за негови връзки с митничари и полицаи

Той отрича, но подаде оставка до изясняване на истината

Може ли областният управител на Хасково Минко Ангелов да стои на върха на контрабанден канал и да контролира полицаи, митничари и бизнесмени в региона.

Това проверява МВР по сигнал на Българска легия „Антимафия“, изпратен до президентството на 7 ноември. Сигналът е изпратен по компетентност към МВР, но по него още няма досъдебно производство.

Минко Ангелов е подал оставка, обяви във вторник от парламентарната трибуна премиерът Гълъб Донев на въпрос от Смиляна Нитова от БСП. Тя е депутат от Хасково и пита премиера още на 17 ноември дали знае за сигнала срещу Ангелов и какво ще предприеме. Същия ден областният управител обяви във фейсбук, че е подал оставка, докато тече проверката, и отрича информацията, че е слагал чадър над контрабанден канал.

Обратното – твърди, че винаги се е борил с това

(Позицията му виж в карето). Всичко започва на 22 и 23 октомври, когато полицаи от Хасково хващат 8333 парфюма и 270 облекла на автомагистрала „Марица“ в посока София. Намерени са при проверка на два микробуса „Мерцедес“ със сливенска регистрация. Зад волана били 32-годишен мъж от Харманли и 47-годишен от Любимец. Нямали разрешение от производител или притежателя на правата за марките.

Две седмици по-късно легия „Антимафия“ на бившия митничар Григор Здравков подава сигнала в президентството. Според написаното нелегалната схема започнала още през август, когато Минко Ангелов за четвърти път заема поста на областен управител, какъвто е бил във всички служебни кабинети на Румен Радев. Сигналът изтича в няколко медии, които го публикуват без редакция. Там пише, че Ангелов е посетен в кабинета си от негов приятел бизнесмен. Негови близки от Харманли пък работели с търговец от Нова Загора, който внасял и продавал фалшиви турски стоки. Ангелов бил помолен от приятеля си да лобира пред шефа на Агенция „Митници“, който да премести двама служители на ГКПП Капитан Андреево на платното за проверки на леки автомобили, за да пускат бусовете на бизнесмена от Нова Загора. А полицаи от Хасково да му докладват, ако някой от бусовете бъде хванат. Сложната схема е описана като в криминален роман и не е ясно откъде е информацията. Твърди се също, че Ангелов получавал по 1000 евро за всеки преминал микробус, но не по-малко от 50 хиляди евро на месец.

След парламентарното питане на Смиляна Нитова до премиера Донев Минко Ангелов ѝ

пратил заплашителен есемес,

обяви от трибуната на парламента в сряда зам.-шефът на групата на БСП Иван Ченчев и показа разпечатки. Текстът бил дълъг и завършвал с изречението: „Ще ви помогна на следващите избори да нямате депутат от Хасково“.

„Тук не става дума за кохорти, а за народни представители, г-н президент! Няма да допуснем длъжностно лице да заплашва народни представители“, каза още Ченчев.

Ангелов: Пасквил! Ще си търся правата

„Депозирам оставка, докато приключат проверките. Изнесената информация е пасквил, съшит с бели конци, и опит за омаскаряване. Винаги съм се борил срещу корупцията, трафика и контрабандата през границата. Затова е тази клеветническа кампания“, написа във фейсбук Ангелов. Заявява, че ще търси правата си в съда, когато случаят приключи.

59-годишният областен управител в оставка е бизнесмен и IT специалист. Фирмата му доставя техника на институции по обществени поръчки. През 2012 и 2013 г. е зам.-кмет на Хасково като представител на АБВ. Стана губернатор при служебното правителство на Радев през 2017 г. Беше депутат в 45-ото народно събрание от листата на „Изправи се! Мутри вън“, а след края на този парламент се върна на поста. При четворната коалиция се завърна към бизнеса си, а от август за четвърти път зае поста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar