Полицейска акция е проведена в имотите на бившия шеф на ловно стопанство „Паламара“ край Шумен Бейзат Яхя, научи Mediapool. Дългогодишният активист на ДПС в района минава за един от близките на бившия премиер Бойко Борисов. Твърди се, че лидерът на ГЕРБ е бил чест гост в „Паламара“.

Първоначални данни

Според първоначалната информация са били претърсени три имота – в община Венец, в село Осеновец и в близката местност „Дъбрава“.

В първия са открити множество документи за собственост на имоти, 14 ловни пушки и пистолет.

При второто претърсване са открити ловни трофеи – меча кожа, еленови рога и др. Там са намерени също и близо 4000 бутилки алкохол без бандерол.

На третия адрес са намерени документи за продажба на държавни имоти. Предполага се, че те са купени чрез подставени лица.

Обиските са били в рамките на дело за пране на пари. Засега от прокуратурата не потвърждават, че такова производство е било образувано.

Яхя бе шеф на Североизточното държавно (горско) предприятие в продължение на 10 години. Той бе уволнен от служебното правителство миналото лято.

Бейзат Яхя бе начело и на местната структура на ДПС. Освен това бе и председател на общинския съвет в община Венец в продължение на два мандата. След това бе изключен от ДПС и се ориентира към ГЕРБ.

До миналата година се твърдеше, че достъпът до ловното стопанство „Паламара“ е бил невъзможен за обикновени хора. Сайтът „За Истината“ писа, че стопанството е било любимо място за отсядане на Борисов.

Съвместно се стопанисва с фирма на Златев

Миналата година депутатът Владислав Панев пусна видео от посещение си в „Паламара“. В него той заяви, че вече всеки може да посети ловното стопанство.

Тогава той открои и факта, че фирма на Валентин Златев има сключен договор за съвместно ползване с държавно ловно стопанство Паламара.

„Фирмата на Златев инвестира на годишна база около 140 000 лева, а държавата в същото време влага по 700 000 лева“, посочи тогава Панев пред Mediapool. Той уточни, че държавата си осигурява тези средства от евросубсидии за обработване на земята и поддържане на пасищата, които по принцип получават всички земеделци в България.

Става въпрос за фирмата на Васил Златев, баща на Валентин Златев – „Тера тур сервиз“, която от 2009 г. насам стопанисва заедно с държавата ловния дом. Проверка показва, че и в момента на сайта на дружеството се рекламира ловен парк Паламара.

Агроминистърът: Текат ревизии на ловните стопанства

По-късно земеделският министър Иван Иванов коментира пред бТВ, че в момента текат ревизии във всички държани ловни стопанства, които трябва да установят как са изпълнявани договорите. Той коментира и акцията на МВР в имоти на бившия шеф на „Паламара“.

„За да влезе полицията на проверка, значи има основателни причини. Господинът (бел. ред. Бейзат Яхя) е отстранен още по време на служебния кабинет от ръководството на Държавно горско предприятие. Ако го бяха пропуснали, щяхме ние сега да го отстраним“, каза Иванов.

От декларацията на министър Иван Иванов пред КПКОНПИ обявена преди ден стана ясно, че Иванов в края на 2021 г., е бил член на управителния съвет на сдружение „Ловно рибарско дружество „Паламара“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar