През последните дни МВР провежда мащабна полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества на територията на област София. В хода на спецоперацията криминалистите от Областната дирекция на МВР в София са заловили 9 души.

Седем от задържаните са хванати на територията на РУ – Пирдоп. В хода на действията на полицаите там са претърсени общо 7 частни адреса – 6 на територията на Златица и един в село Мирково. На адресите са открити и иззети различни количества марихуана и амфетамин, подготвени за пласиране в разфасовки с различен грамаж. Намерени са и гриндери, електронни везни, както и 154 незаконно притежавани боеприпаси с различен калибър. По случая са образувани четири досъдебни производства, процесуално- следствените действия по които продължават.

Други двама – мъж и жена, са задържани на територията на село Костенец. Установено е, че двамата разпространявали дрога, в това число и сред подрастващи лица. Двамата са заловени на 30 март, петък, при претърсване на частен адрес, за чийто обитател полицаите имали подозрения, че разпространява амфетамин и марихуана сред малолетни и непълнолетни.

В рамките на процесуално-следствените действия криминалистите открили два стъклени буркана, закопани в двора на имота. В бурканите имало около 200 грама марихуана. Открити са и електронна везна и други веществени доказателства, имащи отношение към случая.

Задържаният мъж е на 27-годишна възраст.

В хода на разследването са установени множество клиенти, които са се снабдявали с дрога от него. Разследващият екип продължава работата по пълното документиране на извършваната от него престъпна дейност с оглед повдигане на обвинение за разпространение на наркотични вещества.

По третия случай полицаите предприели действия по сигнал за жителка на Елин Пелин, която предлагала дрога на малолетни и непълнолетни от региона. В хода на акцията криминалистите започнали да следят 30-годишната А. Б. и разкрили схемата, по която дилърката разпространявала дрогата.

Така полицаите задържали един от клиентите на жената, в момент на прибиране на 10 грама марихуана от пощенската кутия на домашния адрес на задържаната.

След прецизно анализиране на придобитата информация криминалистите пристъпили към претърсване на адреса. Там те открили и иззели осем полиетиленови плика с общо 50 грама марихуана, полиетиленов плик с бяла буца с тегло 70 грама, реагираща на амфетамин, електронна везна, полиетиленов плик с накити от жълт метал, множество банкноти в различни валути с левова стойност 9 870 лв. Полицаите са иззели и други веществени доказателства, съотносими към случая.

В хода на проведеното разследване са установени и над 20 души, сред които и непълнолетни, закупували дрога от дилърката.

Униформените поясняват, че към момента на провеждане на акцията А. Б. опитала да се укрие от разследващите. Тя искала да избяга в чужбина, което наложило жената да се обяви за издирване. Няколко дни по-късно жената е задържана на ГКПП „Калотина“. Жената е обвинена за разпространение на дрога. Спрямо нея е наложена мярка „парична гаранция“.

Припомняме, покрай великденските празници служителите на „Пътна полиция“ ще извършват засилени проверки срещу шофирането под въздействието на алкохол, наркотични вещества и техните аналози.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar