2432 съдебни заповеди за защита на пострадали от домашно насилие са изпълнили от МВР през 2017 г., става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев до депутатката от „Воля“ Елена Аксиева. Тя е искала данни за няколко области.

Най-много са в София – 351, следва Пловдив-град с 205, Варна със 185, Бургас със 163, Пловдив-област – 115, Стара Загора – 97, Плевен – 72, и София-област – 49. Колко са в останалите части на страната, не става ясно, защото Аксиева е попитала само за тези райони.

„В случаите на домашно насилие пострадалият подава жалба в съда. Ако има опасност за живота му, може да потърси и МВР. Няма изградена информационна система за регистрация на тези сигнали, защото това не е престъпление по НК“, отговаря Радев. Той посочва, че полицията е изготвила предложение за проект за подобряване на работата против домашното насилие. Стойността му е 620 хил. евро и ще бъде с пари от Норвежкия финансов механизъм.

Проблемите в борбата с явлението също са посочени. Това са липса на финансиране за превенция, програми за работа с насилници и национален съвет, който да координира работата. Все пак МВР обучава полицаите в академията и периодично изготвя указания към служителите си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar