Министерството на вътрешните работи публикува данни, според които има спад на престъпността и увеличение на разкритите случаи за първите 6 месеца на годината. Статистиката на ръководеното от Бойко Рашков ведомство опровергава данните и твърденията, изнесени от главния прокурор Иван Гешев пред депутатите миналата седмица по време на второто му изслушване в комисията по конституционни и правни въпроси, който заяви, че данните на МВР не са верни, манипулирани са и престъпленията се увеличават.

От съобщението на МВР се разбира, че от началото на годината са регистрирани общо 41 018 престъпления, което е с 3,6% по-малко в сравнение със същия период на 2021 г. (42 565). Разкрити са 18 147 от тях при 16 772 за първите 6 месеца на миналата година. Нивото на разкриваемост е 44,2% – ръст с 4,8 пункта спрямо първото полугодие на 2021-ва (39,4%), съобщават от полицията.

Най-съществено увеличение в разкритите престъпления има при умишлените убийства, грабежите, кражбите, както и престъпленията, свързани с наркотици, престъпленията против собствеността, документните и компютърни престъпления. Увеличение се наблюдава и при разкриването на престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система, твърдят от МВР.

По-малко са регистрираните същински корупционни престъпления, като в същото време разкриваемостта при тях се повишава, посочват от министерството, но не цитират конкретни цифри.

При регистрираните умишлени убийства се отчита спад с 18,4 пункта – 31 за първото шестмесечие на 2022 г. спрямо 38 за същия период на м.г. Разкриваемостта остава висока и бележи ръст – 96,8 % (94,7% за първите шест месеца на 2021 г.), допълват от полицията.

Регистрираните грабежи за периода са 417, същата е била бройката и през сравнителния период, разкриваемостта обаче се покачва с 6 пункта – 55,4% (49,4%). Лек ръст, с около 1 % бележат регистрираните кражби, но разкритите посегателства от този вид са 39,8% при 33,3 за първото полугодие на 2021 г., съобщават още от МВР.

За първите 6 месеца на годината полицията е иззела общо 114,790 кг хероин; 2,956 кг кокаин; 7044,311 кг марихуана; 403,777 кг канабис; 26,297 кг синтетична дрога. Само през месец юни т.г. са разкрити 224 престъпления, свързани с наркотици (спрямо 186 за май).

Резултатите от противодействието на престъпленията с акцизни стоки показват, че до средата на годината са иззети: 35 649 267 къса цигари; 23 265 кг нарязан тютюн; 9270 л етилов алкохол; 440 л бензин; 6130 л газьоли; 1200 л маркирано гориво.

При 35 по-значими специализирани полицейски операции служители на главните дирекции „Национална полиция“ и „Гранична полиция“, СДВР и ОДМВР са работили срещу престъпленията, свързани с наркотици, кражби, грабежи, икономическа престъпност, противодействие на престъпления, свързани с МПС, престъпления с електронни платежни инструменти, общоопасни престъпления, нелегална миграция, превенция и противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, контрол на пътното движение и други.

За разлика от полицията главният прокурор Иван Гешев обяви миналата седмица, че напротив – престъпността се увеличава. По време на изслушването си в парламента той прехвърли колкото можа отговорност на МВР – за неразследването на престъпленията и нарече включената в годишния доклад на държавното обвинение статистика на вътрешното министерство „манипулирана“.

Гешев цитира данни, според които 66 души били предадени на съд за корупция. Той отново се опита да прехвърли топката към МВР, които по думите му от началото на годината досега не са докладвали нито един случай на корупция по високите етажи на властта.

„Тази статистика почива на данните от МВР – нямам доверие на статистиката на МВР. Аз съм бил полицай, знам как може да те пратят от районно в районно, за да регистрираш престъпление. Дали вярвате или не, организираната престъпност се връща. В малките населени места, където поддържам постоянен контакт с хората по места, това се вижда“, коментира още Гешев пред депутатите от комисията.

Още за данните, изнесени от главния прокурор – четете тук

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar