В България няма единна автоматизирана информационна система, която да събира и обработва данни за жертви на домашно насилие. Това признава вътрешният министър Младен Маринов в отговор на въпрос от депутата от БСП Крум Зарков. Питането е по повод постъпилите сигнали за домашно насилие след въвеждане на извънредното положение.

Тъй като домашното насилие не представлява престъпление по смисъла на НК, в автоматизираните информационни фондове на МВР не се събира статистическа информация за случаите на такъв тип насилие, отговаря Маринов. Той посочва, че данни по молбите за образуване на дела по Закона за защита от домашно насилие могат да предоставят съдилищата. Маринов припомня за съществуването на националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, която е 24-часова.

Националната програма за домашно насилие трябваше да бъде приета, а все още не е, заяви ден по-рано директорът на фондация „Асоциация Анимус“ Надежда Стойчева. Тя обясни, че от началото на извънредното положение у нас все повече хора са станали жертва на насилие в собствения си дом и търсят помощ на горещите телефони. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора.

Председателят на комисията на ЕП по правата на жените Евелин Регнер призовава ЕС и държавите членки да увеличат подкрепата за жертвите на домашно насилие по време на кризата с КОВИД-19, тъй като има ръст от една трета на подобни инциденти в някои държави от ЕС след въвеждане на извънредно положение. Регнер призова местата в центровете за защита от насилие да бъдат увеличени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar