Продължава проверката на Окръжната прокуратура във Велико Търново в Дома за хора с деменция в Горско Косово в община Сухиндол. Междинните данни от проверката, възложена на Областната дирекция на МВР, сочат, че няма данни за извършени престъпления, довели до смъртта на 24 души през миналата година. Изчакват се докладите от проверките в дома на Регионалната здравна инспекция и на Инспектората на Агенцията за социално подпомагане, поясни окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов и подчерта, че при най-малките съмнения за смъртта на някой от домуващите може да се стигне до ексхумация.

Проверката започна на 3 януари след сигнал на обмудсмана Диана Ковачева за лоши санитарно-битови условия и за висока смъртност в дома в Горско Косово.

Междувременно Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка след тв репортаж, в който са изнесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Центъра за настаняване от семеен тип за хора с деменция в Пловдив. Ковачева е категорична, че трябва да се мисли и за законодателно решаване на проблема с грижата за дементно болни хора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar