Няколко гонки с канадлжии вдигна полицията на крак през последните дни. От МВР обявиха, че войната с мигрантите е в разгара си, а прокуратурата допълни, че страната е заплашена от изключително силен мигрантски натиск.

В неделя бус с 46 нелегални бежанци катастрофира на АМ „Тракия“. Един човек загина, а други 30 са в болница. Все още се издирва шофьорът на превозното средство. Междувременно бяха задържани други двама мъже, които са превозвали други 45 мигранти. Те са криминално проявени и не са имали шофьорски книжки.

След проведени разпити от прокуратурата обявиха, че има данни за това, че само за ден над 120 мигранти са преминали границата. Тръгнали от Истанбул и носели със себе си сгъваеми стълби.
„Изчакали са да се стъмни и са преминали със стълбите границата. Водачите са с тях през цялото време“, обясни районният прокурор Таня Димитрова.
Пътували към Сърбия, като всеки от мигрантите трябвало да плати по 3 хиляди евро.
„Доказателство, че са достигнали до Сърбия е, че обикновено се прави снимка когато са там“, каза още Димитрова.

 

След това сумите се превеждали от роднини. А в България се качват на микробус в Бургаско. Там ги чакат двама криминално проявени, с които се е свързало лице от Старозагорско.
„Предложено им е било да спечелят 20 хиляди лева, като превозят мигранти от Карнобат до София“, уточни районният прокурор.

А микробусът се оказва собственост на софийска фирма.
„Тя е препродала активите си на други лица, те от своя страна са ги прехвърлили на трети такива“, коментира окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Според прокурорите мигрантският натиск се засилва неимоверно.
„Вие всички виждате, че ние просто бягаме или вървим след събитията. Това не е добре. Просто в един момент нещата губят контрол. Нещата наистина стават трагични и очакваме този натиск на мигранти и групи да се засили“, допълни Атанасов.
Една от причините, според прокуратурата, е загубеният опит на полицията да работят по организирани престъпни групи.

Междувременно в понеделник полицията влезе в гонка с дрогиран и неправоспособен шофьор.
Причината – в управлявания от него бус имало нелегални мигранти. Превозното средство е засечено в района на Ихтиман около 05.00 ч. тази сутрин. Шофьорът не спира на полицейска палка и започва гонка. Час и половина по-късно водачът е спрян на входа на София.

„Не говорим за една глава. Говорим за организирана престъпност, която действа от територията на Турция до територията на последната европейска държава“, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В буса имало 10 души, по първоначална информация афганистанци.
„Не си играем на стражари и апаши. Главният прокурор трябва да е пределно наясно. Ако не е, още веднъж използвам случая да му обясня, че нашата задача е да спрем вторичните придвижвания на територията на страната. Първата ни задача е да спрем мигрантите на границата“, допълни Демерджиев.
110 км от граничната бразда не е обезпечена, призна силовият министър, но с помощ от Брюксел ще се осигурят допълнителни автомобили и технически средства. Ще се попълни и щатът на „Гранична полиция“. По сметки на синдикатите, става въпрос за 1200 души.

„Има нужда от такива служители. Трудно ще бъдат обучени толкова хора за кратък период от време. За да бъдат ефективни и да влязат в работата, ще бъдат нужни около 2 години“, обясни Генади Тенев, член на УС на СФСМВР.

От синдиката продължават да не разбират защо вместо да се назначат максимално бързо допълнителни хора, все още се командироват служители от вътрешността на страната.

„Доста колеги вече са на ръба на силите, тъй като някои са през 15 дни в командировка“, каза още Тенев.
Военни и гранични полицаи имат различни задачи, макар заедно да патрулират по границата, припомнят от синдиката.
По данни на МВР все по-малко мигранти успяват да стигнат до Сърбия, за да продължат пътя си към Западна Европа. Присъдите за каналджийство у нас обаче трябва да бъдат завишени, категорични са от ведомството.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar