МВР твърди, че е задържала само един от младежите, арестувани за надписа на Паметника на съветската армия, а останалите двама са били поканени в първо районно полицейско управление. Това се разбира от съобщение на ведомството, с което се съобщава, че по случая има образувано досъдебно производство, което се наблюдава от Софийската районна прокуратура,

Не е уточнено за какво точно е разследването, защото от МВР съобщават, че вътрешната проверка за това дали има превишаване на полицейски правомощия, продължава.

В събота стана известно, че трима младежи – две момчета и едно момиче- са били държани в първо полицейско районно управление, след като са написали по Паметника на съветската армия надписа „Save Ukraine“. За това се разбра от съобщение на училището, в което децата учат, като оттам твърдяха, че те не са имали достъп до адвокат или до своите родители.

По случая МВР не реагира до неделя около обяд, когато съобщи, че директорът на столичната полиция е разпоредил проверка дали полицаите не са превишили правомощията си.

„На 25 февруари, около 15 часа в Първо Районно управление е получен сигнал за покачил се паметника на Съветската армия, който с черен маркер изписал букви на латиница по фасадата на монумента. На място са установени 16-годишен младеж, осъществил деянието, и момиче и момче на същата възраст, които го придружавали и наблюдавали. За изясняване на ситуацията другите двама са били поканени в Първо РУ и с тяхно съгласие транспортирани от полицейски екип до районното управление, където останали около два часа“, твърдят от МВР.

По случая 16 годишен младеж е бил задържан за 24 часа.

В тяхната версия, децата са били в непрестанна връзка с родителите си по мобилните телефони, което е потвърдено днес и от единия родител, отзовал се на среща с директора на СДВР.

„Разговорите и разпитите на непълнолетните са проведени в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая. След приключване на работата със свидетелите, едно от децата е предадено на родител, а другото пожелало да си тръгне само, без да бъдат уведомявани родителите му“, се разбира още от съобщение на ведомството.

От МВР пишат още, че за днес е била насрочена среща на директора на столичната полиция с директора на училището – „Uwekind“, в което учат децата, но на нея се е отзовал само единият родител. Остава уговорката срещата да бъде проведена в някой от следващите дни“, пишат още от МВР. Оттам уточняват, че проверката за действията на полицията продължава. В случай, че се установи превишаване на правомощия, на униформените ще се търси дисциплинарна отговорност“, става известно от съобщението на МВР.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar