Омбудсманът Мая Манолова ще поиска от премиера Бойко Борисов да сформира междуведомствена комисия, която да разследва автомобилната администрация, защото създадената структура по повод сигналите за злоупотреби и гладната стачка на Николай Колев Босия структура няма нужните правомощия, а освен това действа твърде бавно. Тя ще настоява в тази комисия да участват и граждани, които подкрепят протеста на Босия.

Това обяви Манолова на днешното трето заседание на временната парламентарна комисия, която се събра извънредно, съобщиха присъствали на срещата.

Омбудсманът обърна внимание, че има обвиняеми и подсъдими за злоупотреби в звената на „Автомобилна администрация“, но няма наложени административни наказания и риторично попита защо.

От изложението на председателя на временната комисия Станислав Иванов /ГЕРБ/ не се разбра какъв е резултатът от досегашния преглед на сигналите за злоупотреби и корупция. Според коментара на Станислав Иванов временната комисия не може да разследва, а може само да прегледа сигналите и да поиска становището на засегнатите страни. Иванов не пожела да изрази свое лично становище по сигналите за корупция в „Автомобилна администрация“ и каза, че временната комисия ще излезе с официално становище след месец.

На заседанието беше доведен в инвалидна количка и Николай Колев Босия, който близо два месеца е в гладна стачка. При пристигането си той каза, че очаква и този път „да шикалкавят“. И ако така стане и ако бъде дадена думата на шефа на „Автомобилна администрация“, той ще напусне заседанието защото „шефът бил лъжец“. Тези думи предизвикаха веднага скандал, шефът на ДАИ Дамян Войновски взе думата и предупреди, че ще съди Босия за поредната клевета, както вече го е дал на съд за това, че го е нарекъл „престъпник“ в личния си блог.

Бившият служебен премиер Ренета Инджова, която присъства на заседанието като гражданин, подкрепящ протеста на Николай Колев, заяви, че парламентът трябва да се събере извънредно и ако не го направи, президентът да настоява за това. Тя обърна внимание, че на заседанията не присъстват заместниците на председателя от ДПС и БСП, и че парламентарните партии не вземат никакво отношение, все едно че не се намираме в извънредна ситуация.

Инджова коментира пред „Дневник“, че във временната комисия са получени материали от прокуратурата, с които Босия е сигнализирал за злоупотребите при издаването на шофьорски книжки и сигналите му се потвърждават, но комисията продължава да не взема отношение. Освен това бившият служебен премиер апелира да бъдат информирани европейските институции че българските власти не реагират на опасното за сигурността на гражданите явление – именно фалшивите шофьорски книжки, които са издавани и на небългарски граждани, позволяващи им да ги ползват в страните от ЕС като документи за самоличност.

Досега от Министерството на транспорта не са информирали публично колко шофьорски книжки са издадени на временно пребиваващи в страната през последните години, които междувременно са напуснали България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar