Почти без дебати, бюджетната комисия отмени на второ четене забраната държавното тото да разпространява игрите си и чрез външни фирми и съответно през техните пунктове.
В действащия закон за хазарта, след поправките в него през 2020 г., бе предвидено тази забрана, която бе гласувана тогава, да влезе в сила на 8 август т.г.
До внасянето на поправките се стигна след като БСТ и спортното министерство поискаха спешна промяна, като се мотивираха с това, че ако забраната влезе в сила над 1000 тото пункта в страната трябва да бъдат закрити. Реално, спортния тотализатор има само 600 свои пункта със свой персонал, в които в момента е разрешено да се продават игрите.
Депутатите от комисията разрешиха на тотализатора да сключва договори с трети лица за разпространение на неговите игри. Те обаче поставиха таван пред броя им. Така местата на които ще се купуват фишове независимо от това дали са собствени, на тотото, или на трети лица, не трябва да надхвърлят 4000 броя. В момента общият им брой е 1600.
До въвеждането на лимита се стигна, след като на предишното заседание точката с поправките в закона бе отложена, за да се изиска мнение на финансовото министерство. То пък настоя за таван на бройката, за да няма неограничено разпространяване на хазартни игри.
Това бе и единственият спорен пункт при гласуването на закона. От ИТН поискаха таванът да е не повече от 3000 тотопункта. Йордан Цонев от ДПС обаче поиска този брой да бъде увеличен с аргумента, че държавата сама е направила БСТ монополист в лотарийните игри. След кратък дебат, депутатите гласуваха максимален брой 4000, от които не повече от 65% може да бъдат на външни лица, с които тотото е сключило договор за за разпространение от негово име.
Още една поправка гласуваха на второ четене депутатите от комисията. Бе отменено изискване и в пунктовете на спортния тотализатор да се искат лични документи на посетителите, за да се провери дали не фигурират в регистъра на лицата с хазартна зависимост. В момента такова задължение имат само казината и игралните зали. Тази поправка влиза в сила от януари догодина. Утре поправките в закона за хазарта ще се гласуват в пленарна зала на второ четене.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
EleanorSullivan
EleanorSullivan
22 юли 2022 12:17
Гост

I appreciate the information and advice you have shared.
https://www.krogereschedule.org/