Андерс Беринг Брейвик, десният екстремист, който през 2011 г. уби 77 души и според адвоката му сега е „склонен към самоубийство“, се явява в понеделник в съда по делото си срещу Норвегия за условията в затвора, обобщи АФП.

44-годишният Брейвик е държан отделно от другите затворници в заведение с повишена сигурност повече от 11 години.

Той твърди, че продължителната му изолация е нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява „нечовешкото“ и „унизително“ отношение.

На 22 юли 2011 г. Брейвик взривява бомба в микробус близо до правителствени офиси в Осло, убивайки осем души, след което застрелва други 69 души, предимно тийнейджъри, в летен лагер на младежкото крило на Лейбъристката партия на остров Утоя.

През 2012 г. той е осъден на 21 години затвор, които могат да бъдат удължени, докато е смятан за заплаха – най-тежката присъда в Норвегия по това време.

Оттогава той е държан „в изолация и колкото повече време минава, толкова по-голямо е нарушението на Конвенцията“, казва адвокатът му Ойстейн Сторвик пред AFP през октомври.

В документите по делото Сторвик заявява, че „дългият период на изолация и липсата на смислено общуване са причинили на Брейвик психологическо страдание, включително факта, че сега той е склонен към самоубийство“.

„Той е зависим от антидепресанта „Прозак“, за да може да преживее дните си в затвора“, казва Сторвик.

Според него единственият личен контакт на Брейвик е с двама други затворници, с които се вижда за един час на всеки две седмици под строго наблюдение, както и взаимодействието му с персонала на затвора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar