Бизнесдамата Маринела Арабаджиева е на път да смени затворническата болница с домашен арест. В сряда специализираният съд взе решение да я пусне под ключ вкъщи. Преди разпореждането да бъде изпълнено обаче, по него трябва да се произнесе и апелативният спецсъд в София. Това вероятно ще стане на закрито заседание идната седмица.

Спецсъдът обаче отказа да пусне съпруга на Маринела Ветко Арабаджиев. Решението е подписано с особено мнение от една от съдебните заседателки. Тя смятала, че заради епидемията от коронавирус бизнесменът трябва да е с по-лека мярка за неотклонение.

В момента Арабаджиев е под охрана в столична болница. И той, и жена му имали здравословни проблеми и адвокатите им изтъкнали това пред съда.

Арабаджиеви не са присъствали на съдебното заседание, което е продължило над 4 ч. Не е използвана и скайп връзка вероятно по технически причини.

Арабаджиеви са подсъдими по дело за участие в организирана група за укриване на данъци и пране на пари. Те бяха екстрадирани от Барселона през май 2019 г. по искане на прокуратурата. Делото срещу тях бе спряно за кратко заради съдебна поръчка, пратена до Испания. Но на 20 март съдия Геогри Ушев е отменил спирането.

От септември м.г. насам двама различни съдии пуснаха Маринела Арабаджиева под домашен арест заради здравословните ѝ проблеми, но решенията им бяха отменени от апелативния спецсъд.

Последният отказ е отпреди малко повече от 10 дни. Тогава е отменено и решение за намаляване на гаранцията от 500 000 лв. на сина на Арабаджиеви – Вълчо. Той е обвинен по същото дело, но не за участие в престъпна група, а само за пране на пари.

Мотивите Ветко Арабаджиев да остане с мярка „задържане под стража“, а жена му под домашен арест не са били огласени след обявяване на решенито. От съда заявили, че ще ги пратят на заинтересованите страни по електронен път.

Преди дни по искане на антикорупционната комисия Софийският градски съд е запорирал имущество на Арабаджиеви и на 9 компании за 310 млн. лв. Прибрани са 2 от колите на семейството – ролс-ройс и джип „Ленд Роувър“. От 9 март те са на паркинга на КПКОНПИ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar