„Някои общини ползват услугите на частни съдебни изпълнители вместо на публични“, съобщи Мая Манолова вчера във Варна. Местните власти прибягвали до тази практика при събирането на неплатени местни данъци и такси от граждани. Според омбудсмана това създава проблем, защото води до непрозрачни действия, при които се стига до продажба на имоти, без собствениците да знаят.

„Всеки гражданин трябва да бъде ясно информиран какво дължи на общината. Да му бъде даден разумен срок, в който той доброволно да се издължи, а не да бъде пращан директно на частен съдебен изпълнител, който му начислява множество допълнителни такси и запорира сметки. Има сигнали как имоти се изнасят на публична продан за неплатени данъци, без хората да са информирани за това“, заяви Манолова. Според нея честното отношение на един кмет, избран от гражданите, е преди това да направи всичко възможно да информира гражданина какво дължи, а не да го натовари допълнително с още няколкостотин лева такси и запори на банки. Манолова обеща да се срещне с представители на община Варна по тези въпроси, защото получи сигнали от жители на морския град за нередности при съдебното изпълнение.

Миналата година омбудсманът проведе „акция“ срещу някои практики на частните съдебни изпълнители и се стигна до законови поправки в полза на гражданите. Сигналите на хората обаче показват, че остават доста проблеми за решаване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar