Съществува необходимост пот създаването на общ европейски контролен орган за качеството на храните. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на БНР.

Манолова настоява органът, който ще се занимава с качеството на храните, да бъде позициониран у нас. Причина за искането й е, че България е най-засегната от двойния стандарт при храните.

Проблем с двойните стандарти в храните Манолова вижда в законодателствата. Тя смята, че законът позволява отклоненията.

„В момента европейското и българското законодателство позволяват да бъдат произвеждани продукти от една и съща марка, но с различни съставки и да бъдат предлагани с различното си качество в различни точки на ЕС“, обясни Мая Манолова. Тя е категорична, че решението на проблема трябва да започне от законодателството.

Омбудсманът предлага промени в европейското законодателство. В директивата за нелоялни практики да бъде казано ясно, че производителите и търговците не могат да предлагат от един и същи бранд, в една и съща опаковка, продукти с различно съдържание, иска Манолова. По думите й не трябва да се правят никакви компромиси за наличие на несъществени отклонения. Според нея уловката е в допустимите отклонения.

„Аз мисля, че националните контролни органи, без да отричам техния професионализъм, тяхната експертиза, не могат да се справят с могъщите транснационални компании, защото всяка една от тях има бюджет, колкото няколко европейски държави. Това е могъщ противник и контролът може да бъде реализиран само от Единен европейски орган със силна европейска подкрепа“, заключи омбудсманът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar