Срещу най-известната малтийска журналистка Дафне Галиция са били заведени общо 48 дела – 43 граждански и 5 наказателни, преди да бъде убита с взрив на бомба под автомобила ѝ на 16 октомври 2017 г. Това разказа на дебат в София най-големият от тримата синове на журналистката – Матю Каруана Галиция. Той пристигна у нас, за да участва в международната кръгла маса „Законът на Дафне: По-добра защита на журналистите от съдебен тормоз“, организирана от Асоциацията на европейските журналисти – България. В събитието участва и Чарли Холт, правен съветник в „Грийнпийс Интернешънъл“ и член на управителния съвет на „Коалицията срещу слап делата в Европа“ (CASE).

По думите на Матю Галиция семейството се е наложило да брои делата срещу журналистката след смъртта ѝ, защото е наследило всички тях, както предвижда малтийското законодателство, и е трябвало да се защитава. Друг куриоз е, че 19 от делата са заведени по един и същ казус, за да се затрудни и натовари максимално защитата.

Дафне Каруана Галиция е сред най-известните европейски журналисти, които загубиха живота си в битката срещу мафията и политическата корупция в ЕС в последните години. Около половин година след това бе убит и младият словашки разследващ журналист Ян Куцяк, както и годеницата му Мартина Кушнирова.

Дафне е първата жена колумнист в Малта и първата, публикувала статии от свое име във време, когато редакциите в Малта са били изцяло доминирани от мъже, а журналистите във вестниците са се подписвали с псевдоними.

Дафне Галиция работи като репортер, редактор, колумнист и блогър в Малта повече от 30 години. Именно в блога ѝ са публикувани някои от най-силните ѝ разследвания на политическата корупция в Малта, разтърсили малтийското общество. „Липсата на доказателства не е доказателство за липса (на нередности, б. р.)“, водещ принцип в археологията, беше максимата, която тя прилагаше в своята журналистика, пише семейството на смелата жена.

Блогът на журналистката привлича многобройни читатели – по около 400 000 читатели дневно (почти колкото цялото население на островната държава), достигащи понякога до 1 милион.

През всичките си години работа Дафне е получавала заплахи и е била обект на различни форми на тормоз заради журналистиката си. Къщата ѝ е опожарявана два пъти, три от семейните ѝ кучета са убити. На едното е прерязано гърлото и е било оставено на прага на дома ѝ, другото е отровено, а третото е застреляно.

„Знаехме, че майка ни е заплашвана, но не вярвахме, че ще се стигне до убийство“, разказа в „Дома на Европа“ в София Матю Галиция. По думите му към днешна дата 3 от наследените от майка му дела шамари още не са приключили. След дългите процеси и съдебни разследвания на убийството на Дафне Галиция става ясно, че за трагедията са виновни малтийските власти, които не са осигурили механизми за разследване на корупцията в страната и се е наложило журналистката да върши работата на разследващите органи на свой собствен риск.

„Десетките дела за клевета и замразяване на активи, заведени почти изключително от членове на парламента, от правителството и опозицията, бяха използвани като средство за сплашване. И все пак Дафне устоя и посвети живота си на работата си, не оставяйки у хората, които искаха тя да спре, никаква друга възможност, освен да я убият“, казва семейството ѝ.

Последния си пост Дафне Галиция публикува в 2.35 ч. следобед на 16 октомври 2017 г., часове преди колата ѝ да бъде взривена.

Семейството на Дафне Галиция продължава делото ѝ, като създава едноименната фондация, който подкрепя разследващата журналистика в Европа и по света. То успява да убеди европейските институции да инициират общо законодателство в защита журналистите и активистите срещу т. нар. дела шамари (SLAPP).

В края на февруари Европейският парламент окончателно одобри „законът на Дафне“, който ще дава възможност за ранно прекратяване на делата шамари, които практически представляват злоупотреба с право.

В България е създадена работна група към правосъдното министерство, която ще въведе новата анти-слап директива в българското законодателство. Политическата криза обаче пречи на финализирането и приемането на бъдещия български анти-слап закон.

Приживе Дафне Галиция никога не е кандидатствала или не се е номинирала за награди, докато след смъртта ѝ Европейският парламент учреди една от най-престижните журналистически награди в нейна памет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar