Клетъчните телефони на френския президент Еманюел Макрон и 15 членове на френското правителство може да са били сред потенциалните цели през 2019 г. за наблюдение от шпионски софтуер, на базираната в Израел NSO Group, съобщават „Франс 24“ и АП.

Прокуратурата в Париж съобщи, че разследва предполагаемото широко използване на шпионския софтуер Pegasus срещу журналисти, активисти за правата на човека и политици в множество държави.

Le Monde съобщава, че телефонните номера на Макрон и тогавашните членове на правителството са идентифицирани сред хиляди, за които се твърди, че са избрани от клиенти на NSO за потенциално наблюдение. В този случай клиентът е неидентифицирана мароканска служба за сигурност, съобщава Le Monde.

Le Monde е част от глобален медиен консорциум, който идентифицира целите от списък с над 50 000 номера на мобилни телефони, получени от базираната в Париж журналистическа организация с нестопанска цел „Забранени истории“ и правозащитната организация Amnesty International и споделена с 16 новинарски организации.

Членовете на консорциума заявиха, че са успели да свържат повече от 1000 номера в списъка с лица, включително над 600 политици и държавни служители и 189 журналисти.

Докладът на консорциума казва, че в списъка са членове на кралско семейство в Персийския залив, държавни глави и министър-председатели.

Кабинетът на Макрон не отговори на искания за коментар. Според NSO, френският президент никога не е бил обект на клиенти. NSO Group отрече някога да са поддържали „списък с потенциални, минали или съществуващи цели“. Докладът „Забранени истории“ е определен от тях като „пълен с погрешни предположения и непотвърдени теории“.

Въпреки че присъствието на телефонен номер в данните не означава, че е направен опит за хакване на устройство, консорциумът заяви, че смята, че данните показват потенциални цели на правителствените клиенти на NSO.

Парижката прокуратура заяви в изявление във вторник, че е започнала разследване на множество потенциални обвинения, включително нарушаване на поверителността, незаконно използване на данни и незаконна продажба на шпионски софтуер.

Както е обичайно във френското законодателство, разследването не назовава заподозрян извършител, но има за цел да определи кой в ​​крайна сметка може да бъде изпратен на съд. Това бе предизвикано от правна жалба от двама журналисти и френския разследващ уебсайт Mediapart.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar