Република Македония е отказала убежище на 42-годишна гражданка на Обединените арабски емирства, която уверява, че е заплашена от семейството си, тъй като иска да се разведе, съобщиха днес македански адвокат и представителка на неправителствена организация, предаде АФП.

Миналата седмица апелативна съдебна инстанция в Р Македония е потвърдила отхвърлянето на искането за убежище на Хинд Алболоки, произнесено през ноември от министреството на правосъдието, обясни за АФП Урания Пировска, изпълнителен директор на македонската секция на Хелзинкския комитет.

В решеинето си за отхвърляне на искането, с което се е запознала АФП, македонското правосъдие обяснява, че желанието на Хинд Алболоки „да живее нормален живот“ не е достатъчно основание, за да й се предостави убежище.

За момента тя е защитена от експулсиране, посочи Зоран Дрангов от македонска асоциация на младите адвокати, който е подал жалба срещу съдебното решение в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Хинд Алболоки, която се намира в център за бежанци в Р Македония, е разказала своята история във видеозапис, качен в Ютюб в началото на февруари.

Дойдох в Македония, след като избягах от Дубай, където моят баща, неговият по-голям брат, моят брат заплашиха да направят живота ми ад. Само защото поисках развод, разказва жената в призива си за помощ, цитирана от БТА.

Аз съм майка на четири деца, никоя майка не би оставила децата си, но аз трябваше да оставя моите деца, нямах друг избор, добавя тя.

В съобщение, публикувано в петък, посолството на ОАЕ в Рим, отговарящо за дипломатическото представителство в Р Македония, посочи, че „ще събере всички доказателства за незаконни заплахи срещу /Хинд Алболоки/ и ще ги предаде на полицията, за да бъдат подложени на пълно разследване“.

Екипът на нашето посолство е готов да помогне на г-жа Алболоки по всякакъв възможен начин, се отбелязва в съобщението. Насилието в семеен кръг е сериозно престъпление и няма място в ОАЕ, се казва в текста и се добавя, че престъпления, включващи насилие срещу жени, се преследват строго.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar