Македонец, осъден на една година затвор за неплащане на издръжка на непълнолетната си дъщеря, е бил задържан във Варна. Това съобщиха от Варненския окръжен съд, който му е наложил временна мярка „задържане под стража“ до разглеждане на делото му.

40-годишният Александър К. пристигнал на 17 август в България на почивка със семейството си.

На летището във Варна той е бил арестуван, заради издадена Европейска заповед за арест от съдебните власти в Република Македония от 25 февруари 2016 г.

Причината за заповедта е била осъдителна присъда на Александър от първоинстанционния съд в град Куманово за неплащане на издръжка на непълнолетната му дъщеря. Присъденото му наказание е една година лишаване от свобода, което 40-годишният мъж трябва да изтърпи ефективно.

Варненският окръжен съд като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Александър К. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест.

По тази причина Окръжният съд във Варна е наложил най-тежката мярка за неотклонение на Александър К. „задържане под стража“ за 40 дни с цел да бъде гарантирано явяването му на делото за екстрадицията му. Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативния съд Варна в тридневен срок, считано от днес.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar