Ще бъдат ли санкционирани у нас новите петима българи, които попаднаха под ударите на Глобалния закон „Магнитски“?

Не, защото той няма никава сила както в България, така и в Европейския съюз. А и нашата съдебна система вече има практика, след като Върховният административен съд (ВАС) през 2022 г. се произнесе по няколко дела, свързани с „Магнитски“.

Решенията бяха еднозначни – държавата не може да налага санкции на хора или свързани с тях фирми и граждани, защото

ние не изпълняваме

закони на трета

страна, в случая САЩ Ако го направим, ще влезем в противоречие с правото на Европейския съюз.

Според решение на Европейската комисия не се прилагат санкции на други държави, които ограничават основните ценности на съюза.

Заради това и от комисията коментираха в неделя, че ЕС не е предприел действия, свързани със санкционирането на българите. Причината е, че в Европа ограничителни мерки се налагат само при ограничаване на човешките права.

Няма връзка между мерките на Вашингтон и санкционния режим на ЕС, казват от Европейската служба за външна дейност.

В петък Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ санкционира енергетиците Румен Овчаров, Александър Николов и Иван Генов, русофила Николай Малинов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

През пролетта на 2021 г. първите, включени в списък „Магнитски“, бяха политикът Делян Пеевски, бизнесменът Васил Божков и бившият зам.-шеф на комисията за контрол на СРС Илко Желязков.

Администрацията на САЩ няма да работи с тях, те нямат достъп до държавата, а активите им в тази страна (ако имат такива) подлежат на незабавно замразяване. Това решение може да се обжалва пред американски съд.

Какво обаче следва

извън САЩ?

През юни 2021 г. след първите санкционирани нашето финансово министерство направи списък на хора и фирми, свързани с тях.

Те обаче атакуваха включването си в него като незаконно и спечелиха. Делата във ВАС бяха десетки.

Според съдиите глобалният закон „Магнитски“ може да даде право за действия на националните власти, но само ако имаме наш, а такъв няма. Затова и „Магнитски“ няма пряко приложение у нас.

ВАС се позова и на т.нар. Блокиращ регламент от 22 ноември 1996 г. Той се отнася за „единни действия на Европейския съюз срещу незаконосъобразните последици от законодателството на трети държави, имащо извънтериториално приложение“.

С Блокиращия регламент се цели да се противодейства на последици от санкциите на трети държави.

Всъщност по силата на този регламент държавите – членки на ЕС, са задължени да не спазват закони извън съюза или всяко административно, съдебно или арбитражно решение, защото ЕС не признава последиците му. Целта е да гарантира свободата на хората в съюза сами да вземат стопанските си решения. Освен това има и решения по дела на Съда на ЕС в Люксембург, в които се казва, че държава членка не налага ограничителни мерки едностранно, защото така може да повлияе на вътрешния пазар. Тоест България не може да налага едностранно санкции.

В такъв случай, за да прилагаме „Магнитски“, трябва да напишем наш закон.

С тази задача се зае служебното правителство на Стефан Янев, а после и кабинетът на Кирил Петков, но .

се оказа много трудно

да бъде избегнато

противоречието

с европейските закони и нашата конституция и така и не се появи български вариант.

Първо идеята била не да се прави забранителен списък, а да се измисли механизъм, по който да се защитят държавните финанси.

Най-общо проектът беше „озаглавен като закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за финансовата и икономическата сигурност на държавата“.

За последно за него

се чу през пролетта

на 2022-а

Тогава се проведе заседание на работната група. Дебатът бил около това дали да се пише отделен закон, или текстове да се включат в някои от съществуващите, като например Закона за мерките срещу прането на пари. После обаче нищо не беше написано.

Основният проблем беше около формулиране на причините, които да доведат до включване на хората в списък със санкции.

Да се напише

„Магнитски“ в

проекта, е

невъзможно,

защото това би означавало да се изпълни закон на държава извън ЕС и да се напише специален закон, свързан с чужда страна. Това би означавало извънредно законодателство, каквото нашата конституция забранява.

Другият проблем е, че няма откъде да вземем опит.

Евентуално решение е, ако Европейският съюз напише свой закон по подобие на „Магнитски“, който после да бъде пренесен в държавите членки. За такъв се говори от 2019 г., но до момента не е известно да има някакво развитие. За да влезе в сила, той трябва да бъде приет от всички държави.

Прокуратурата пита МВР и НАП за

ударените от САЩ. Хр. Иванов пак

пожела оставките на Гешев и Сарафов

Иван Генов разкри донос

от сауна, Малинов – че орденът

от Путин не вървял с пари

Още в понеделник прокуратурата ще поиска от ГДБОП, ГДНП, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, Агенцията по вписванията и да дадат информация, ако имат, за хората, включени в списъка „Магнитски“. Това увери говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя припомни, че държавното обвинение вече се е занимавало с двама от него – Румен Овчаров и Николай Малинов.

Бившият енергиен министър от тройната коалиция е подсъдим за „Мини Бобов дол“ и беше обвиняем за АЕЦ „Белене“, но делото бе прекратено поради давност. Овчаров бе проверяван и от антикорупционната комисия. Малинов също е подсъдим по дело за шпионаж.

В националното

следствие имало

разследване за

корупция,

по което са събирали доказателства спрямо други двама от списъка, стана ясно от думите на Милева.

Веднага след като станаха известни имената на петимата, пред „24 часа“ те обясниха, че нямат представа защо са в списъка „Магнитски“ и са наклеветени.

„Не съм руски

шпионин, аз съм

български патриот“,

закле се лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов. Той попадна в списъка за подкуп на съдия, който му разрешил да пътува до Русия.

Най-вероятно става дума за Андон Миталов от вече закрития спецсъд. В началото на 2020 г. съдията и семейството му попаднаха в списъка на хора със забрана да влизат в САЩ „поради участие в корупционни дейности“. Доказателства не бяха представени. Миталов е съдията, който позволи на Малинов да пътува до Москва, за да получи орден от Владимир Путин. Дисциплинарната проверка завърши без наказание.

“ Орденът ми от Путин не върви с пари. Миталов е оправдан. Достъп до публични средства нямам. Да покажат един факт по обвиненията“, категоричен е Малинов.

Румен Овчаров видя в атаката срещу себе си, Иван Генов и Александър Николов опит да бъде овладяна българската енергетика и да бъде изтикана Русия от пазара у нас и в Европа. И подчерта, че тримата не са защитавали чужди, а българските интереси.

„Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, който попадна в списъка „Магнитски“,

опитва да прокара

руско влияние

и корупционни

практики

Затова се е стигнало и до рокада в ръководството на централата“, обяви обаче служебният министър Росен Христов пред Нова тв. Във ведомството „със сигурности има опит за руско влияние, особено що се отнася до ядрените технологии“.

Самият Александър Николов каза пред Би Ти Ви , че е шокиран от санкциитe. Отречe участие в корупционни практики, но призна, че с Генов са разпитвани от ГДБОП по сигнал за подкуп. Възможно е това да е делото, споменато от говорителя на главния прокурор.

„Обвинението, или докладът на човека, който го е написал, е оттеглено. Аз никога не съм участвал в подобни схеми“, настоя Николов и също отказа да назове автора.

Повече светлина хвърли самият Генов. Жалбата била от 2016 г. по анонимен сигнал за искан подкуп за осигуряване на обществена поръчка. Следователят му показал сигнала, подписан от бизнесмен, когото „добре познава“.

„Казва се, че аз и въпросният бизнесмен, когато сме се парили в сауната с него, той също е руски възпитаник, съм му казал, че той може да спечели търга, в който участва – има хора, които да му помогнат, но това ще му струва 3 млн.“, каза Генов. Той потвърдил познанството си с бизнесмена, както и, че ходят на сауна често. Подобна среща обаче нямало, а и самият бизнесмен отрекъл разговора. Според Генов „този анонимен донос“ е единственото, с което американските власти е възможно да разполагат срещу него.

В ГЕРБ вярват, че Горанов е невинен,

само за младата Трифонова е „лицето“

„Той бе освободен като министър и депутат и оттогава не участва в нито една листа. Като партия толкова може да се разграничим. Ако има доказателства – органите да разследват.“

Това бе коментарът на Бойко Борисов за обявените от САЩ санкции срещу Владислав Горанов.

Какво повече да направим – да го закараме на площада и да го набием, възкликна пък пред БНТ Тома Биков.

Самият Горанов, който напусна партията, но имаше пропуск за парламента като съветник на председателя на 48-ото НС Вежди Рашидов, запази мълчание.

„Аз от приятелите си не се отказвам!“, реагира Рашидов. И дори попита защо САЩ са се вторачили в България. „Не мога да приема преди избори така да се посичат хора без доказателства, аман от помощта на Великите сили“, каза още Рашидов.

Бившата енергийна министърка Теменужка Петкова също е убедена, че Горанов е невинен и той ще го докаже. Тя няма обяснение защо хора, свързани с АЕЦ „Козлодуй“, са в списъка „Магнитски“.

На този фон най-хладни бяха думите на новото острие Десислава Трифонова, която при управлението на ГЕРБ бе начело на агенция по инвестиции, а в 48-ото НС оглави комисията за „Джемкорп“.

„Лицето, за което говорим, вече 2 години няма нищо общо с ГЕРБ. Партията е показала своето отношение. Нека видим как ще си свършат работата органите и ако се докаже вина, всеки трябва да си понесе отговорността“, отсече младата политичка пред „Нова нюз“.

Червеният конгрес брани

с декларация Овчаров,

той признава, че САЩ му

отказали виза през 2016 г.

Планирал круиз

от Флорида, но

посолството знаело,

че спецпрокуратурата

ще го обвини

БСП защити бившия си министър Румен Овчаров, който попадна в списъка по „Магнитски“ с обвинения за корупционни сделки в енергетиката. Той е член на Националния съвет на партията и бе делегат на конгреса.

„Във връзка с обявения списък „Магнитски“ БСП застава зад българския национален интерес в енергетиката и подкрепя експертите, които го защитават.“ Това решиха делегатите на висшия форум на червените в събота. Декларацията де факто защитава и бившия депутат от БСП в 44-ото НС Иван Генов, който заедно с ексшефове на АЕЦ „Козлодуй“ са обвинени в далавери покрай атомната централа.

Овчаров нарече обвиненията срещу Генов и Николов цинични, тъй като през 2009 г. те първи подписали споразумение да се проучи възможността за нови американски реактори. Американците издъниха и тези, които искаха да ги прокарат, коментира той.

„Тази битка срещу мен не е битка за миналото. Тя е за бъдещето на България и на българската енергетика и за изтикването на Русия“, обяви Овчаров. Ставало дума за замяната на руското ядрено гориво с американско. Но нито един от тримата не защитавал интересите на Москва, а българските – да си доставяме евтино ядрено гориво. Припомни и че за отварянето на „Белене“ са трябвали 4 млрд. евро, докато „двата нови американски реактора, които не са направени никъде, ще ни струват 30 млрд.“ Няма ли да се стегнем и да си защитим интереса? Докога ще ближем някои части на т.нар. Голям брат?“, попита той от конгресната трибуна.

Овчаров прати журналистите да проверят има ли нота от американското и английското посолство до министър-председателя на България от началото на ноември, в която абсолютно ултимативно се настоява веднага да подпишем договорите с „Уестингхаус“.

Обвиненията срещу Владислав Горанов пък били „друга бира“ – свързани с Васил Божков и милионите, които не е получила държавата.

„Нямам офшорни сметки. Нямам 5 млн. Нямам фирми, които да правят бизнес с „Козлодуй“, закле се Овчаров. Ако имал 5 млн., щял съди американците. Според него още през 2007 г. посланик Байврли е събирал доноси от българи и заподозря, че и сега така формират мнението си. И посочи Кирил Добрев като човека, който внушавал за някакви негови офшорни сметки.

Овчаров разказа пред bTV, че през 2016 г. САЩ му отказали виза. Защо, като съм ходил десетки пъти, последния – на държавно посещение, попитал той. Отвърнали му, че с него „има един проблем около АЕЦ „Белене“, и след седмица бил обвинен от спецсъда. По-късно и двете му присъди бяха отменени.

Планирал круиз

от Флорида, но

посолството знаело,

че спецпрокуратурата

ще го обвини

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar