През тази година „Луковмарш“ ще се проведе в традиционния му вид на 13 февруари, събота. Това обясниха за „Дневник“ от организацията Български национален съюз. Намерението е за факелно шествие, въпреки липсата на съгласуване от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Това все още не означава, че през 2021 г. манифестация по софийските улици ще има.

За статута на събитието и провеждането му през последните години се водят няколко дела. През миналата година за първи път в неговата история то е ограничено до митинг пред къщата на ген. Христо Луков. Формално, фокусът винаги попада върху свободата на събирания, на лични убеждения и слово, а не толкова върху това законна ли е идеологията, която защитават често маскираните участници и символите и лозунгите, които издигат.

Няма подобно събитие в съвременна България, което да е предизвикало и вълна от международни критики – от еврейски организации до позиции на посолства, осъждащи провеждането му и приветстващи намесата на органите на правораздаването.

Какво е „Луковмарш“ и кой го организира

Шествието „Луковмарш“ се инициира от организацията Български национален съюз, създадена през 2001 г. от Боян Расате, в момента оглавявана от Звездомир Андронов и Пламен Димитров. Тя се определя за националистическа, отхвърляща „крайностите на либералния капитализъм и всички производни на марксизма“. В исторически план като най-близък е посочен Съюзът на българските национални легиони (СБНЛ), воден от генерал Христо Луков. Това е националистическа организация, създадена преди Втората световна война, определяща комунистите за свои основни идеологически противници. Последният й ръководител – ген. Христо Луков е министър на войната на Царство България в периода 1935 – 1938 г. Поради близки връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от националсоциализма и фашизма СБНЛ, Луков често е критикуван остро и получава противоречиви исторически и политически оценки.

По думите на Звездомир Андронов и Пламен Димитров от БНС, Луковмарш се провежда като шествие, в което се почита ген. Христо Луков от 2004 г. Но БНС е е известен с почитане паметта на други български офицери, а преди почти 2 години бе домакин на международна среща на радикални десни формации от Европа, което точно на рождения ден на Адолф Хитлер учредиха съюз „Крепост Европа“.

В първото му издание участват 15 човека, а последните са с над 2000 души. През 2020 г. той е ограничен до бдение пред къщата на ген. Христо Луков в София, на ул. Тракия №1. За дата се избира съботен ден около 13 февруари (на този ден през 1943 г. Луков е убит). По време на шествието могат да се чуят скандирания като „Свободен, социален, национален“ и патриотични възгласи. Присъстват и чужденци.

Организаторите от БНС коментираха пред „Дневник“, че мероприятието се е променило от времената, в които съюзът е била оглавяван от Боян Расате. Те имат организирана собствена охрана на събитието, която следи за всякакви незаконни прояви и забранени символи. През тази година ще бъде обърнато и специално внимание за спазването на противоепидемични мерки, за да се гарантира безпроблемното провеждане и сигурността на всеки един участник.

Политически оценки

Традиционно Луковмарш има голяма група противници, както сред партии, така и неправителствени организации. Организират се и контрашествия.

На 9 февруари (вторник) председателят на БСП Корнелия Нинова в своя позиция го нарече един от най-позорните актове в съвременната история на България. Според нея „десетки планират за пореден път да демонстрират в подкрепа на религиозна и етническа омраза под фалшивия предлог, че защитават възраждането на българската държава и нейния просперитет“. Според нея да се допусне провеждането на марша е огромна грешка и призова Йорданка Фандъкова да заяви позицията си по темата и да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване провеждането на този „парад на омразата“.

Под публикацията й във Фейсбук евродепутатът Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, отговаря, че „убийството на генерал Христо Луков, извършено подло от терористите на БКП е позорно“. Определя Луков като герой от войните за българско национално обединение.

На 11 януари (четвъртък) групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет излезе с позиция, в която поздравява кмета на София Йорданка Фандъкова, че за поредна година не съгласува провеждането на „Луковмарш“. „В едно демократично общество кметът на града няма правомощията да разрешава или забранява нечия идеология. Но има отговорността да заеме позиция, ако едно голямо събиране на хора на публично място води до предпоставки за нарушаване на обществения ред. А „преброяването на българските фашисти“, по-известно като „Луковмарш“, е точно от тези събирания“, пишат от най-голямата група в СОС, част от която е и кметът на града Йорданка Фандъкова.

Какво означава несъгласуването

По-късно в четвъртък от Столична община изпратиха официален отговор на запитване на „Дневник“. В него се казва, че „мероприятието Луковмарш за 2021 г. е заявено на 01.11.2019 г. (във времето на кампанията за местните избори) и не е забранено в регламентирания по закон 24-часов срок. Провеждането на траурното факелно шествие не е съгласувано от Столична община.“

Потърсен от „Дневник“ за коментар, Звездомир Андронов от Български национален съюз обясни, че режимът на Закона за събранията, митингите и манифестациите е уведомителен, а не съгласувателен. Той добави, че става дума за пиар акция на Йорданка Фандъкова, а не за реални действия срещу провеждането на марша. От БНС не са получили и никакъв документ, който да възпрепятства „Луковмарш“. По тази причина той ще се състои по предварителния план.

За същия режим на закона – уведомителен, потвърди пред „Дневник“ и адв. Николай Хаджигенов, който бе сред организаторите на продължилите месеци протести срещу властта, организирани в центъра на София от 9 юли 2020 г.

Проблеми около „Луковмарш“

През тази година маршът се провежда под надслов „Ние не капитулираме“. Той е свързан с опитите от страна на властите да попречат на провеждането на мероприятието, които започват от 2012 г., когато „Луковмарш“ е по-масов, дори с участие на гости от чужбина, разказват от БНС в свой подкаст.

Според Закона за събранията, митингите и манифестациите, той е определен като манифестация, тъй като факелното шествие е с определен маршрут, а не се провежда статично. В закона изискването за провеждане на манифестация е организаторите й да уведомят писмено кмета на общината за целта, времето и пътя на движението на манифестацията най-малко 72 часа преди провеждането и.

От своя страна кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни за нарушаване на обществения ред, правата и свободите на другите граждани. Възможна причина е и застрашаване на народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка. Забраната се налага с мотивиран писмен акт в срок от 24 часа от уведомяването.

Ако манифестацията не бъде забранена предварително, законът допуска и друга възможност за упражняване на контрол. В него е записано, че кметът на общината, прекратява събранието, митинга или манифестацията, когато не са организирани или не се провеждат при условията и по реда, установени от закона. При прекратяване на събранието, митинга или манифестацията участниците са длъжни да се разотидат.

За първи действия за прекратяване на мероприятието път са проведени през 2015 г., обясняват организаторите. От Столична община уточниха пред „Дневник“, че тогава не съгласуват провеждане на факелно шествие, въз основа на постъпили становища от МВР, прокуратурата и ДАНС, а само поднасяне на венци на ул. „Тракия“ № 1, където е живял Христо Луков.

На следващата година по думите на организаторите са се събрали 2000 души, а всяка следваща година стават повече. След полицейски проверки на част от хората в района на сборния пункт на събитието, са намерени опасни предмети. Следва уведомяване на директора на СДВР, той от своя страна сигнализира кмета на София Йорданка Фандъкова, а тя издава заповед за прекратяване на събитието в частта шествие. След прекратяването, ескортирани от полиция на групи, присъстващите все пак са стигали до къщата на ген. Христо Луков, но не под формата на факелно шествие. Впоследствие заповедта за прекратяване е обжалвана от организаторите. Административен съд – София-град (АССГ) отменя заповедта за прекратяване, което е потвърдено от Върховния административен съд (ВАС).

През 2017 г. отново мероприятието е прекратено в частта, която не е съгласувана със Столична община. Този път обаче обжалването от страна на БНС е загубено, твърдят от Столична община. Тук версиите на двете страни започват да се разминават.

В следващите години това, което прави общината е със заповед, която допуска предварително изпълнение да промени събитието от активно в статично – от манифестация в митинг пред къщата на Луков.

През 2020 г. играта на котка и мишка продължава. След нова забрана отново се стига само до поднасяне на венци пред къщата на ген. Луков. От БНС твърдят, че има решение на ВАС от 4 декември 2019 г., в което е записано, че подобни действия на кмета за промяна от манифест в митинг са незаконни. Такова обаче не може да бъде намерено в системата на съда.

По всичко изглежда, че през настоящата година предпоставките са практиката да бъде продължена, а вероятните решения ще бъдат взети в самия ден на провеждането на марша.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar