Работата по конституционните изменения е в ход. Обновеният вариант на основния закон ще бъде поставен на обществено обсъждане. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко на работна среща с председателя на Върховния съд Валентин Сукало, съобщи агенция БелТА.

„В момента специалистите в Беларус, в това число съдиите от Конституционния съд, работят по измененията в основния закон“, посочи Лукашенко. „След това проектът на обновената конституция ще бъде поставен на обществено обсъждане“.
Лукашенко добави, че председателят на Върховния съд Сукало също ще участва в работата по измененията.
Сукало предложи в новия вариант на конституцията да бъде предвидена възможност местната власт да има право да назначава съдии. В момента назначаването на окръжни и районни съдии е в прерогативите на президента.
Сукало добави, че Върховният съд има и други предложения за функционирането на съдебната система, които могат да бъдат записани в новата конституция, но още е рано да бъдат обявявани.
Лукашенко беше предложил преди това в конституцията да бъдат направени изменения така, че да бъдат преразпределени правомощията на властите на различните нива и част от правата да бъдат предадени „надолу“. Той смята, че новата конституция на Беларус трябва да бъде приета на референдум и едва след това могат да се състоят нови избори.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar