Конституционни промени в частта за правомощията на главния прокурор категорично са необходими, в момента тази власт е безконтролна, смята Лозан Панов. Председателят на ВКС коментира провелата се ден по-рано среща с президента Румен Радев, част от консултациите за евентуални изменения в основния закон. Панов отново заяви, че подкрепя конституционните промени, насочени към съдебната система.

„И преди съм казвал – центърът на съдебната система е съдът. Съдът е органът, който олицетворява съдебната система, той е този, който трябва да бъде на централно място. В случая има абсолютен дисбаланс и главният прокурор с оглед неговите правомощия и безконтролна власт е този, който задава и осигурява всякакви видове стандарти, които се променят във всеки момент“, коментира съдията.

Панов подчерта, че прехвърлянето на контрола над главния прокурор към Инспектората към ВСС, каквато идея витае, няма да реши проблема. Той даде пример с „ЦУМгейт“, по който Инспекторатът не реши нищо, понеже нямало „независим“ свидетел.

Шефът на ВКС и Радев са обсъдили и конструирането на ВСС, и факта, че промените за разделянето му на съдийска и прокурорска колегия през 2015 г. са били „само минимални“. „Всяка промяна, която се прави в съдебната система, още повече затвърждава позицията на главния прокурор и неговото влияние както в Пленума на ВСС, така и в прокурорската колегия“, обобщи Панов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar