Спецсъдът не успя да даде ход на делото срещу бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров, тъй като се оказа, че адвокатът му е в планирано пътуване в чужбина до 9 май.

Подсъдимият бе изправен пред съда за безстопанственост, свързана със строежа на участък от магистрала „Марица“. Според обвинителния акт, изготвен от спецзвеното „Антикорупция“ в Софийската градска прокуратура Лазаров е ощетил бюджета с над 41 млн. лева.

Става въпрос за лот 1 от магистрала „Марица“ между Оризово и Димитровград, който е бил включен в договора за строеж, подписан на 1 август 2011 г. с изпълнителя на целия проект – италианското кооперативно дружество „Чи ем Чи ди Равена“. Изграждането на въпросния участък се забави, а италианците се оправдаха с „форсмажорни обстоятелства“ – падналият сняг през зимата на 2013 и пролетта на 2014 г., който „преовлажнил“ твърде много почвата.

Затова АПИ обявява обществена поръчка за допълнителните дейности по „стабилизацията“ на изграждащия се път между Оризово и Димитровград. Конкурсът бе спечелен от фирма „Пътища Пловдив“ АД, с която агенцията подписва договор на 30 юни 2015 г.

„Лазаров не възложил да се извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи за подобект 1 „Стабилизиране на теренната основа под насипите и изграждане на пластове от зона „Б“ не са били вече включени в предмета на договора от 2011 г., сключен между АПИ и „Чи ем Чи ди Равена“ – Италия за строителството на лот 1 на АМ „Марица“. Освен това не е поискал от специализирана дирекция в АПИ обосновка на реалната необходимост от различните видове строително-монтажни работи, предмет на обществената поръчка, и разчети как е формирана прогнозната й стойност от 42 987 400 лева без ДДС“, твърди прокуратурата.

Според обвинението предметът на поръчката, спечелена от „Пътища Пловдив“, действително е бил включен в договора с италианското дружество и така АПИ, на практика, е платила два пъти за една и съща дейност. По делото срещу Лазаров има трима прокурори, двама от тях са командировани от градската прокуратура. Следващата дата, за която е насрочено разпоредителното заседание е 22 май.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar