Леле Мора, с рождено име Дарио Джулио Алесандро Габриеле Мора, е сред крупните милионери в Италия, дясна ръка и бизнес партньор на бившия италиански премиер и медиен магнат Силвио Берлускони. Мора е сред най-известните италиански мениджъри в шоубизнеса, музикалната индустрия и спорта и се определя като „Откривател на звезди“. Бил е мениджър на Мадона, на Лучано Павароти, на Диего Марадона и много др. Роден е на 31 март 1955 г. в Баньоло ди По, област Венето в Северна Италия. Името му добива скандална популярност на Ботуша след обвинения в укриване на данъци, измами, склоняване към проституция и др. Заедно с Берлускони е обвинен в шумната афера „Руби“ за сексуални контакти с малолетни. През 2013 г. Леле Мора е осъден на 7 години затвор от съда в Милано. Излежава година и половина, но поради здравословни причини е освободен. Наскоро е получил разрешение да напуска Италия. Преди дни той пристигна в Пловдив с идеята да развива мащабен бизнес в региона. За бъдещите си планове под тепетата и областта, за партньорството си с Берлускони, както и за някои от вълнуващите моменти от съдебното му минало Леле Мора разказа в специално интервю за „Марица“.

– Г-н Мора, каква е целта на посещението ви в Пловдив?

– За първи път идвам в България и в Пловдив. Тук съм по покана на двамата си приятели Давиде и Пиетро, които живеят и работят тук. Градът ще е Европейска столица на културата догодина, което ще го направи още по-известен. Културата, която виждам тук, има голяма връзка с италианската култура. Това е град с голяма енергия и дадености, както е Матера в Италия. Тук усетих и духа на романските народи, а вашите хълмове и Античният театър са като тези в Рим. След една година Пловдив ще покаже най-доброто, което има, а аз никога не греша в прогнозите си. Другото, което ме впечатли, е близостта му с древна Спарта, където са живели римляни, и от историческа гледна точка това е много атрактивно за мен. Не крия, че всичко това ме привлече и се родиха много идеи за бизнес в Пловдив. Искам не само да популяризирам телевизионните си предавания тук, но и да промотирам италианската мода, тъй като работя с много дизайнери от Италия, да привлека партньори за производство на храни и дрехи, а от това надявам се да има двустранна полза.

– А защо избрахте България като бизнес дестинация?

– Днес Италия е бедна държава, заплатите са на много ниско ниво, отделно малко хора искат да работят. Доскоро много неща се правеха в Китай. Сега искаме да произвеждаме тук не само заради ниските данъци и такси, но и заради близостта на България до Италия. Относно модната индустрия, надявам се да привлечем известни модни дизайнери като Роберто Кавали, Джанфранко Фере, Луи Джо, Пинко и др., с които заедно да работим. В краткосрочен план идеята е тук да се произвеждат техните модели, които да се изнасят за цял свят. Отделно искам да произвеждам и храни от известната марка „Ково“ и тепърва ще търсим подходящи места за тези производства. Смятам да се разгърна и в друга област и да работя с концесионера на Летище Пловдив. Има възможност чрез италианско-швейцарска фирма, която е в добри бизнес контакти с китайци, да се инвестира в производството на части за самолетите Еърбъс, а Пловдив да стане едно от представителствата на Еърбъс. Италианско-швейцарската фирма разполага с над 20 самолета – летящи линейки за Бърза помощ и един от тях може да се позиционира на пловдивското летище, а лекарският му екип да реагира при спешни ситуации. В тази връзка водя различни разговори и се консултирах с пловдивския лекар д-р Васил Будев и с кмета на община „Родопи“ Пламен Спасов. Но това са част от намеренията ми за инвестиции в Пловдив. Засега съм си наел офис и шоурум на Главната, където да отсядам, когато идвам в града. Иначе моят бизнес е по целия свят.

– Носи ви се славата като дясната ръка на бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Каква е връзката ви с него?

– Имах голям късмет и преди години получих оферта от Силвио Берлускони да стана мениджър на футболиста Диего Марадона, който игра в Наполи. След това Берлускони поиска да работя за него, но аз отказах, защото виждах себе си като негов партньор, а не като служител. В крайна сметка станахме партньори в „Медия сет“. В момента продуцирам програми и водя звезди в неговите предавания, като звездите не са само италиански, но и от цял свят. Някой ден мога да доведа и Берлускони в България, но като бизнесмен, не като политик. Въпреки енергията, която има, той е изморен от политиката. Той е не само голям политик, но и един от големите мениджъри в Италия. За него работят 50 000 души.

– Името ви се свързва и с големи афери в Италия, в една от които сте били в комбина със Силвио Берлускони. Срещу вас са водени разследвания и дела за склоняване към проституция, за укриване на данъци. Имате и ефективна присъда за лишаване от свобода за 7 години. Бихте ли разказали нещо за този свой житейски период?

– Със съда вече всичко е приключено. Действително имах седемгодишна присъда, но след година и половина в затвора ме освободиха по здравословни причини. Бях замесен в различни скандали, един от които за проституция, станал популярен като „Руби, крадец на сърца“, по който имаше серия от дела. Обвиниха ме, че правя проституция в дома на Берлускони, но целия свят разбра, че това не е вярно. В затвора преживях доста ужаси. Държаха ме в изолатор и ми въздействаха психически, за да кажа неща, които не са верни. Истината е, че всичко бе манипулация и някой целеше Берлускони да падне от власт. Преди това като негов партньор ходех на всички големи партита във вилата на премиера. Той е с широко сърце и правеше подаръци на познатите си – помагаше с пари, подаряваше коли или съдействаше на някой да си намери работа. Смяташе се, че момичетата, които бяха около него, са склонявани към проституция. Но по-късно нито едно от тях не повдигна обвинения за това. Наистина имаше момичета, които търсеха Берлускони, за да му поискат различни услуги. Естествено, срещите бяха в ресторанти – все на публични места, и това правеше впечатление – имаше снимки и много публикации. Но той е много добър и от тази своя доброта пострада. Относно обвиненията за укриване на данъци отново всичко бе постановка. Известно време живеех в Швейцария и бях гражданин на страната, а ми потърсиха данъци от Италия за 5 милиона евро. За да не ги платя, се разделих с частния си самолет и вили, които имах в Сардиния.

– За патилата си и преживяното в затвора издавате книга.

– Да, през 2013 г. издадох книгата „Моята истина“, в която описвам всички 407 дни, прекарани в затвора, както и всички обвинения срещу мен. От нея продадох 1,2 млн. екземпляра. Сега пиша друга биографична книга. Казва се „Един живот, изпреварващ времето“. Тя е от 3675 страници и ще излезе от печат този октомври. По нея ще прави филм италианският режисьор и сценарист Паоло Сорентино. Той взе Оскар преди две години за филма си „Великата красота“.

– А как реагира семейството ви на всички обвинения срещу вас?

– Много съм благодарен на семейството ми, което е безценно. Винаги са били плътно до мен – и в моменти, когато съм бил горе, и когато съм падал на дъното. А когато бях в затвора, разбрах кои са хората, които са държали на мен. Преди това моят дом бе като хотел и гостилница – всичките ми близки и познати идваха на гости – на хапване и пийване. После част от тях се отдръпнаха. Сега останах с тези приятели, които настина заслужават. Радвам се на двете си деца и четирите внучета. Скоро ще ставам и прадядо. Но да си призная, в момента нямам дама на сърцето.

– Да ви върна в годините назад. От какво семейство произлизате и как станахте откривател на звезди?

– Моите родители се занимаваха със земеделие и животновъдство, както и с винопроизводство, но всичко това не ме влечеше. Исках да имам собствен хотел и започнах да уча хотелиерство. След това завърших и икономика в университета в Болоня, също и публични комуникации в Милано. Докато учех и работех. После се ожених, родиха се синът ми Мирко и дъщерята Диана, които сега са на 40 и на 42 години. Съдбата обаче ме срещна с певицата Джана Нанини, след което поех по друг професионален път. Създадох своя агенция и се впуснах да откривам и създавам звезди в кино и шоу индустрията, както и в спорта и да бъда техен мениджър. Организирах и събития на известни персони. Клиенти на моята агенция са били телевизионната водеща и актриса Симона Вентура, актрисите Мария Тереза Рута, Сесилия Каприоти. Бил съм мениджър и на певицата Мадона, на великия тенор Лучано Павароти, както казах, на футболната легенда Марадона и на още много др.

– Виждате ли изгряваща звезда и в България?

– Да, виждам голям потенциал в певицата Веси Бонева. Смятам, че тя може да стане световноизвестна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar