Процес за лекарска грешка, довела до смъртта на човек през октомври 2008 г., е приключил едва в началото на тази година с окончателното оправдаване на двамата подсъдими военни лекари. Това показва справка на „Сега“ в деловодството на Върховния касационен съд. Отхвърлени са и гражданските искове от семейството на починалия от по 150 хил. лв. срещу всеки от лекарите.

Подсъдими за причиняване на смърт по непредпазливост са двама лекари от ВМА. Според обвинението въпреки състоянието на 67-годишния пациент и резултатите от изследванията му два поредни дни те не го хоспитализирали при посещението му в спешното отделение. Така той получил сепсис и починал.

Съдиите обаче се съгласяват с експертите, че причината за смъртта на пациента е тромбофлебит, като процесът е започнал 5 дни след като човекът е прегледан във ВМА. Затова и подсъдимите е нямало как да установят заболяването, довело до фаталния изход. Не са нарушени добрите лекарски практики и стандартите по медицина, приемат съдиите. Когато пациентът е бил във ВМА, не е имало индикации, че той трябва да бъде приет в болницата. Към тази дата той не е имал изразено заболяване, а са били налични единични прояви, които е следвало да уточнява личният му лекар, както е и направено.

ВЪРТЕЛЕЖКА

Делото влиза в съда през 2009 г. През юли 2011 г. докторите са оправдани от Софийския военен съд. Военно-апелативният съд потвърждава присъдата. Върховните съдии обаче не са съгласни и връщат делото за ново гледане от апелативните. Те пък го връщат на окръжно ниво. Всички съдии от Софийския военен съд си правят отвод и процесът е пратен в Пловдив. През май 2015 г. двамата военни лекари са оправдани и от пловдивските съдии. Военно-апелативният съд потвърждава техния акт и така казусът отново стига до върховния съд. Той пък отново отменя оправдателните присъди и връща процеса на апелативните. Така се стига до ново оневинително решение на втората инстанция. Този път и върховният съд се съгласява с това.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar