Лаура Кодруца Кьовеши е кандидат за главен прокурор на ЕС, съобщиха румънски медии. Тя бе главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията от 2013 до 2018 г., когато бе отстранена по искане на правителството на социалдемократи и либералдемократи. Кьовеши водеше безмилостна борба с корупцията по високите етажи на властта. Сред осъдените за злоупотреби е и лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който е разследван и в момента за измами с евросредства. Европейската прокуратура бе създадена през 2017 г. с решение на част от страните от ЕС, сред които и България. Ролята на новата институция ще е да разследва престъпления срещу бюджета на ЕС като измами и корупция, както и трансгранични измами с ДДС за над 10 млн. евро.

Кьовеши е сред 5-имата кандидати, подбрани сред първоначалните общо над 30 кандидатури, съобщи румънската редакция на „Свободна Европа“. „Процедурата по подбор е в ход. Европейската комисия не е част от независимата комисия по подбор на главен прокурор“, заявиха от пресслужбата на ЕК пред Медиафакс. Крайният срок за подаването на кандидатури бе на 14 декември миналата година. Източник на „Свободна Европа“ от Брюксел, заяви, че от първоначалните 30 кандидати са останали само петима. Освен Кьовеши е имало и други две кандидатури от Румъния, но те са били отхвърлени.

Независимата комисия за избор на главен прокурор на ЕС се състои от 12 души, назначени м.г. Те са бивши представители на различни евроинституции, свързани с правосъдието. Одобрените кандидати ще бъдат обсъдени от Съвета по правосъдие и вътрешни работи, а окончателният избор ще бъде направен от комисията и от ЕП.

ПРОГНОЗА

Румъния в момента е начело на Съвета на ЕС, но няма право да блокира назначението на европейски главен прокурор. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер, който поиска от Конституционния съд и президента уволнението на Кьовеши, председателства до края на юни Съвета за правосъдие и вътрешни работи на ЕС, но заради лошия имидж на властта в Букурещ по отношение на независимостта на съдебната система враждебното поведение срещу Кьовеши би могло да има обратен ефект, коментира „Свободна Европа“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar