Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши призова Европейския парламент да отнеме имунитета на двама гръцки евродепутати, включително на Ева Кайли, която е замесена в скандал за подкупи от чужбина, предава БГНЕС.

Прокуратурата на Лаура Кьовеши заяви, че социалистката Кайли и нейната колежка консерваторка Мария Спираки са заподозрени в отделно дело, свързано с изплащането на възнаграждения на парламентарни сътрудници.

Разследват Ева Кайли и в Гърция

Кайли вече е обвинена в белгийско разследване за предполагаеми подкупи, за които се твърди, че са били платени от домакина на Световното първенство по футбол Катар, за да подобри имиджа си и да повлияе на политиката на ЕС.

По това дело белгийски магистрат заключи, че нейният депутатски имунитет няма да се прилага, тъй като се твърди, че тя е била хваната с хиляди евро в брой.

Но по отделния въпрос за парламентарните надбавки и възнагражденията на асистентите тя продължава да се ползва със защита като член на ЕП, както и нейният политически съперник Спираки, който няма връзка със скандала с подкупа.

„Днес, в съответствие с процедурите, предвидени в правото на Съюза, европейският главен прокурор поиска снемането на имунитета на г-жа Ева Кайли, член на Европейския парламент, и на г-жа Мария Спираки, член на Европейския парламент“, се казва в изявлението.

ЕП отстрани Ева Кайли от поста ѝ

„Въз основа на доклад за разследване, получен от Европейската служба за борба с измамите, има подозрение за измама в ущърб на бюджета на ЕС във връзка с управлението на надбавките за парламентарни сътрудници, и по-специално по отношение на възнагражденията на акредитираните парламентарни сътрудници.“

Снемането на имунитета на евродепутат от наказателно разследване изисква гласуване в парламента.

Прокурорът на ЕС е изпратил писмо до председателя на парламента Роберта Мецола, за да поиска такова гласуване да бъде насрочено, съобщи източник на АФП.

Арестът на Кайли миналата седмица предизвика шокови вълни в Европейския парламент на фона на призиви за прозрачност и антикорупционна реформа.

Катар отрича да има каквато и да е връзка със случая и твърди, че всяко подозрение за нередности е „сериозно подвеждащо“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar