Латвийският министър на финансите Арвилс Ашераденс предложи изменения на закона, който да позволи конфискувани при шофиране в нетрезво състояние автомобили да се даряват на Украйна, пишат местни и други рускоезични медии.

Практиката е те да отиват на търг, обикновено на ниски цени (тъй като първоначална не се задава, а купувачът може да оцени автомобила само отвън). Освен шофирането в нетрезво състояние (при концентрация над 1.5 промила), причина за отнемане на превозното средство може да е отказ да се направи тест за наркотици.

Интересът на търговете е голям: всеки пожелал може да се сдобие с автомобил, ако предложи най-високата цена. При това системата не е разработена специално за пияни водачи, а например за разпродажба на старо държавно имущество.

В интервю за LTV обаче ръководителят на Държавната агенция за приходите Иева Яунземе отбелязва, че законът ще помогне да се увеличи размерът на помощта за Украйна, пише латвийската версия на балтийската платформа Delfi. Тъкмо агенцията на Яунземе отговаря за конфискуваните автомобили.

Рига, която активно помага на Киев с техника, обяви по-рано, че ще прехвърли на Украйна преносими системи за противовъздушна отбрана Stinger, безпилотни самолети и два хеликоптера Ми-17. Според Министерството на отбраната на Латвия общият размер на военната помощ, предоставена от Латвия на Украйна, почти е достигнал 370 млн. евро., а хуманитарната помощ е няколко милиона.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar