Бившият председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, с чийто пистолет“ Глок 21″ бе прострелян смъртоносно собственика на ресторант в село Виноградец Наско Тонкев, бе осъден на 4 години затвор ефективно. Това постанови пазарджишкият Окръжен съд с окончателна присъда.

До момента настоящият общински съветник бе с мярка“ парична гаранция“ от 8 000 лв. В края на май 45-годишният Влайков получи 3 години и 4 месеца плюс 7000 лева разноски по делото от първата инстанция. Присъдата бе обжалвана и от Влайков, и от съпругата и дъщерята на Тонкев, а подсъдимият призна фактите и обстоятелствата по обвинителния акт и делото се гледа по съкратената съдебна процедура.

Лазар Влайков бе обвинен за това, че като е държал огнестрелно оръжие, не е взел мерки за сигурност, поради което последвало причиняване на смърт, като не е искал и не е допускал това – престъпление по чл.338 ал.3 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс. Според прокуратурата, обвиняемият, който е родом от Виноградец и живее в септемврийското село, предоставил пистолет на 6-годишно дете и така е станал причина момчето да застреля 47-годишният Наско Тонкев. Ресторантьорът бе застрелян на 31 август с пистолет „Глок 21“, собственост на Влайков, по време на рождения ден на 6-годишния му племенник Юри, като бе обявено, че детето е стреляло.

Във фаталния ден семейството на Лазар Влайков било поканено да празнува рожден ден на малкия Юри, който е син на негов приятел. Гостите се събрали в ресторанта „Градина“, собственост на Тонкев. Влайков, който тогава беше председател на ситипарламента в Септември, отишъл на партито с оръжието си, което носил в чантичката си. В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие.

Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието. Влайков показал пистолета и на Тонкев, който също стрелял във въздуха няколко пъти. 6-годишният рожденик бил наблизо и проявил интерес към пистолета. Минути преди полунощ детето докопало оръжието и произвело изстрел, който рани смъртоносно ресторантьора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar