Измами за милиони с отчитането и плащането на вредни емисии от дейността на тецовете у нас разследва Европейската прокуратура.

В понеделник 150 служители на ГДБОП и ДАНС влязоха в 9 топлофикационни дружества в цялата страна, които са собственост на чуждестранни компании.

От институцията, ръководена от Лаура Кьовеши, посочват, че са

направени 40 обиска

и са разпитани 70 свидетели. Описват случая като възможна измама при търговията с вредни емисии, която е ощетила с милиони евро бюджета на ЕС. Разследването е срещу една частна компания, която отговаря за проверка на емисиите на парникови газове от тецовете в България. Според европрокурорите тя е представяла фалшиви доклади до компетентните национални органи.

Проверка на „24 часа“ показа, че фирмата е „Джи Ем Ай Верифай“ ЕООД. От 2019 г. тя работи с топлофикациите, в които се проведе акцията на Европейската прокуратура. Собственик и управител е Габриела Илиева. На посочените в сайта на компанията телефони никой не отговаряше. Дружеството има акредитация от агенцията по околна среда от март 2019 г., няколко месеца след като е учредено.

Схемата е следната – топлофикациите отчитат колко парникови газове са изпуснати в атмосферата от дейността им, а данните се заверяват от частната компания. След това се подават към държавните институции.

Според разследването на Европейската прокуратура дружеството съзнателно е подавало неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове и е декларирало занижени емисии.

Според доказателствата това е довело до загуби за бюджета на ЕС, защото не са платени сумите за действително изразходваните емисии на парникови газове. Това е оказало

отрицателно влияние върху качеството на въздуха в България,

посочват от Европейската прокуратура.

Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и документация от топлофикациите, както и от фирмата, която е заверявала докладите им.

Системата за търговия с емисии е една от ключовите политики на ЕС за смекчаване на изменението на климата и е първият пазар на въглеродни емисии в света, пишат от Европейската прокуратура. Той осигурява ефективен механизъм за намаляване на емисиите на парникови газове. Според тази система компаниите трябва да получат квоти, които покриват техните въглеродни емисии.

Бившият депутат и председател на „Зеленото движение“ Владислав Панев е един от бившите депутати, които са се занимавали с казуса.

Още през февруари м.г. той е питал министъра на околната среда и водите Борислав Сандов (който беше съпредседател на „Зелено движение“) за дейността на „Джи Ем Ай Верифай“. Според него и колежката му от 47-ото народно събрание Зорница Стратиева дружеството изчислява, че проверяваните в понеделник тецове отделят с десетки проценти по-малко въглеродни емисии в атмосферата, което ги прави конкурентни при високите цени на тока. Конкретно тогава Панев се интересува дали агенцията по околна среда е проверявала сертифициращата фирма и какви са резултатите.

По-късно, в края на мандата на правителството на Кирил Петков, Борислав Сандов лично посети един от проверяваните в понеделник тецове, но не беше допуснат от охраната.

ГДБОП и ДАНС под ръководството на Европейската прокуратура влязоха в понеделник в топлофикациите в Габрово, Русе, Сливен, Велико Търново, Бургас, както и в ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица-3“ в Димитровгард. Повечето от години са атакувани от природозащитници, че замърсяват околната среда. Официално всички топлофикации от списъка на Кьовеши са

собственост на офшорни дружества

„Топлофикация Габрово“ например е с краен собственик „Дарклет Лимитид“ на Кристиана Пападеметриу от Кипър.

Тази в Русе е на „Каталанд лимитед“ от Великобритания, а за действителен собственик по Закона за мерките срещу изпирането на пари е посочена Елизабет Улъм. Същото е положението и с всички останали дружества по разследването на Европейската прокуратура. От ръководствата на проверяваните топлоцентрали казаха пред медиите, че няма да спират работа и оказват пълно съдействие на ДАНС и ГДБОП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar