Само за последните няколко месеца форумът 8chan е дал възможност на трима терористи да изразяват мненията си сред хора с подобни убеждения. Последният от тях е мъжът, избил 22 души в американския град Ел Пасо.

Преди да нападне латиноамериканската общност в града, той е публикувал манифест против „испаноамериканската инвазия“, смесените бракове и взаимодействието на расите.

Собственикът на 8chan – Джим Уоткинс, бе призован от комисията по вътрешна сигурност на Конгреса.

Конгресмените ще очакват той да обясни как форумът се бори с „разпространението на екстремистко съдържание, включително отнасяващо се до превъзходството на бялата раса“. Уоткинс, който живее във Филипините, отвърна с писмо на Конгреса, че е готов да бъде разпитан по телефона.

Множество доставчици на 8chan прекъснаха бизнес взаимоотношенията си с него – последните бяха доставчикът на инфраструктура Epik и компанията за киберсигурност CloudFlare. Epik обаче все още поддържа неонацисткия Daily Stormer и InfoWars на конспиратора Алекс Джоунс.

Какво е 8chan

Потребителите му могат да коментират и да модерират свои собствени раздели по всякакви теми – от аниме и криптовалути до политика и видеоигри. Почти всички са анонимни, единственото правило е да не се публикуват незаконни за САЩ материали, например детска порнография, пише в. „Гардиън“.

Но екстремизмът е основната тема на сайта още от създаването му през 2013 г. Тогавашният му собственик Фредрик Бренан подаде оставката си от управлението му през 2016 г. и прекъсна всякакви връзки през декември 2018 г.

Чудовището на Франкенщайн

Създателят на 8chan Фредрик Бренан, който е прекъснал всякакви връзки с компанията, е на мнение, че сайтът трябва да бъде затворен. „Ако можех да върна времето назад и да не го създам изобщо, вероятно щях“, казва той пред „Ройтерс“, определяйки форума като „чудовището на Франкенщайн“.

По думите му той се е превърнал в кошер за бял расизъм, анонимна омраза и неонацизъм, след като го е продал на Уоткинс и новият собственик се е превърнал в „бесен консерватор“ и поддръжник на президента Доналд Тръмп.
Сайтът бе използван и от терориста Брентън Тарант, който през март нападна две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Месец по-късно друг, вдъхновен от него мъж, стреля в синагога в Калифорния.

„Стигна се до момент, в който, когато масов убиец решава да избива хора, той си публикува манифеста в 8chan“, казва Бренан.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar