Шофьор от пловдивско село се оказа с 54 отнети контролни точки. Куриозът в факт след некоректно отразяване на отнетите точки при налагани му различни глоби за провинения на пътя. За него се разбира при последната проверка на мъжа. Той бил седнал зад волана на личната си кола, когато бил спрян от полицаи. Служителите на реда установяват, че са му отнети всички контролни точки и че не е върнал книжката си в местното районно както следва да направи. Последвала глоба в размер на 20 лв.

Шофьорът обаче обжалвал и магистратите отменили санкцията. Причината – допуснати нарушения и неточности при съставения акт и издаденото наказателно постановление. Съдът посочва, че не е конкретизирано мястото на нарушението, както и в коя точно регионална структура на МВР е издадена книжката.

„На следващо място нито от акта, нито от НП става ясно кога и с кои влезли в сила наказателни постановления са отнети контролните точки на шофьора.
Съответните наказателни постановления изобщо не са посочени в обжалваното НП като номера, дати на издаване, дати на влизане в сила, точен
брой отнети точки със всяко от тях, както и не е посочен точният момент, в който са отнети и последните контролни точки до пълния им размер от 39 броя. По този начин от същото не става ясен точният момент, в който според
контролния и наказващия орган, е възникнало задължението за връщане на книжката, респективно от кой точно момент е в неизпълнение на това си законово задължение, което нарушава както правото на защита на наказаното лице, така и съдебният контрол, а и преценката за спазване сроковете. Още повече, че при липса на доброволно връщане, е предвидено задължение на органите на МВР за изземване на книжката със заповед, с която по отношение на водача се прилага административна принуда“, пише в мотивите на съда за отмяна на санкцията.

Заповедта за отнемане на книжката, която е издадена постфактум, пък е на база наказателни постановления, с които на шофьора са отнети не максималните 39 контролни
точки, а 54 такива.

Освен всичко това, съдът отбелязва, че на полицията е било наясно, че шофьорът вече няма контролни точки още при предишното му провинение, когато му е съставен акт. Тогава обаче не е издадена заповед за отнемане на книжката му.

„На следващо място контролни точки се отнемат въз основа на влязло в сила наказателно постановление, като в него се отбелязват броят на отнетите и броят на оставащите контролни точки. По този начин наказаното лице може да следи колко са оставащите му контролни точки. В случая обаче същото не би могло да стори това, предвид, че броят оставащи точки не е посочван коректно във всяко от наказателните постановления“, посочват магистратите.

В крайна сметка глобата е отменена, а съдът постановява МВР да плати на шофьора направените разноски по делото в размер на 400 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar