Купуването на гласове е преобладаващото нарушение по време на евроизборите, отчете вътрешният министър Младен Маринов пред комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Министърът не посочи обаче местата, в които купуването на гласове се е случило.

22 са досъдебните производства за или за купуване на гласове или даване на имотна облага за гласуване. 19 души са задържани. Статистиката на министъра обаче не беше достатъчна за депутатите.

Георги Андреев от БСП кааза, че работата на МВР около секциите не била „уплътнена със съдържание“. Той се поинтересуваха какви мерки се вземат специфично за ромските гласове.

„Знае се къде се купуват гласове. Години наред в тези секции се купуват гласове. Смятам, че там вие трябва да направите един сериозен анализ“, каза Андреев.

От изказването на Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ се разбра, че недостатъчните мерки на МВР са довели до пробив на ДПС в общини, където не е имало присъствие досега.

Касабов попита министър Маринов дали не е нужна закон за нов тип полиция, която да се занимава с купуването на гласове.

Министър Маринов каза, че мерки срещу купуването на гласове са взети. Той отхвърли тезата на „Обединени патриоти“, че недостатъчните мерки на МВР са довели до пробив на ДПС.

„Не можем по презумпция да смятаме, че МВР има отношение към определени изборни резултати…Анализът на изборните резултати е за политиците“, допълни вътрешният министър Младен Маринов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar