С въвеждането на смесено гласуване – с хартиени бюлетини и машини, ще бъдат възстановени най-лошите практики от миналото. Бюлетините са защитени, за разлика от разписките на машините, които ще се броят, за да се обяви резултат. Изборният процес завърши на миналите избори в 8.20 ч. Сега със смесено гласуване ще се върне среднощното броене.

Това заяви в „Първа точка“ седмичния подкаст на „Капитал“ служебният правосъден министър Крум Зарков, попитан за промените в Изборния кодекс, които бяха гласувани на второ четене на среднощно заседание на комисията по правни въпроси с мнозинство от депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП. Депутатите върнаха хартиените бюлетини, заличиха район „Чужбина“ и увеличиха броя на избирателната комисия.

„Хартиената коалиция е ситуационна коалиция, тя не може да прерасне в правителствена. Нито една от партиите няма интерес от това. Това я прави особено вредна, хем не може да създаде правителство, хем може да обърка процеса, с който да се излъчи ново легитимно такова. Не е хубава тази работа“, заяви Зарков.Покрай хартиената бюлетина ГЕРБ, ДПС и БСП заличиха район „Чужбина“ и увеличиха изборната комисия По думите му трите партии са се събрали и са формирали „ситуационна коалиция“ около избора на председател на парламента с мотив да потръгне работата му.“Отливът на избиратели на БСП не се дължи на метода на гласуване, а на начина по който се осъществява политиката на партията. Всяка партия трябва да се старае да обяснява и убеждава своите избиратели, вместо да се втурва да променя начина на гласуване през година -две. Още повече че тази промяна за хартиените бюлетини помага най-вече на ГЕРБ и ДПС“, заяви още служебният министър на правосъдието, който е част от Националния съвет на левицата.

Зарков нарече отказът на Конституционния съд да разгледа част от неговото искане за тълкуване на правомощията на главния прокурор странен и заяви, че не крие разочарованието си, защото отказът не помага на Конституционната уредба на страната.

В основния закон е залегнало правомощието на главния прокурор да упражнява надзор над прокурорите, Зарков поиска от Конституционния съд да каже дали е допустимо въз основа на това негово правомощие да им възлага пpoвepĸи зa cпaзвaнe нa зaĸoннocттa във вcичĸи cфepи нa yпpaвлeниe и нa вcичĸи aдминиcтpaтивни нивa. Конституционните съдии решиха, че няма да се занимават с този въпрос, но прие дa paзглeдa втopaтa чacт oт иcĸaнeтo нa пpaвитeлcтвoтo – дали противоречат на конституцията два текста от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

„Парламентарният модел е най-сигурната гаранция за демократичното функциониране на държавата. Да, понякога създава сътресения, но това че партиите не могат да се разберат не е проблем на модела, а на партиите. Въпросът е да се изпълни със съдържание парламентарният модел, а не да ударим основата понеже играчите не са добри“, заяви Зарков попитан дали одобрява идеята за полупрезидентска република, лансирана преди време от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Зарков заяви, че е скептик този парламент да успее да попълни парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС). „Но би трябвало да направи опит“, заяви още Зарков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar