Столичен айти специалист изчезна във вторник, след като писа есемес на приятел, а според сестра му е отвлечен. Криминалисти обаче твърдят, че няма данни Александър Алтънбашев да е похитен.

37-годишният мъж се занимава с криптовалути от 10 години. Той живее в София, точно срещу неговото жилище е апартаментът на сестра му. В понеделник тя видяла мъж да отключва жилището му и се обадила на брат си.

„Спокойно, това е мой приятел“, казал Александър. И обяснил на сестра си, че е близо до Бургас по работа. Двамата се чули и вечерта. Според жената брат ѝ звучал някак припрян, бързал да затвори телефона.

Във вторник той писал няколко есемеса на свой приятел. Малко по-късно сестра му отново го набрала, но мобилният телефон на мъжа вече бил изключен. Затова тя веднага подала сигнал в полицията. Обяснила, че това е особено нетипично за брат ѝ. Посочила и че било странно, че в понеделник той само казал, че е в провинцията около Бургас, без да назове точното място, на което се намира.

Другото съмнително според нея било, че в неделя тя го оставила в столичния кв. „Младост“ за среща с приятел.

Алтънбашев

казал, че с него

ще отскочат по

работен проект

до Пловдив

Затова за жената било странно, че в понеделник брат ѝ бил не в града под тепетата, а в област Бургас.

От столичната полиция веднага започнали работа по случая. Тъй като трябва да се чакат 24 часа, преди човек да бъде обявен за изчезнал, оттам образували досъдебно производство за отвличане.

Така могат да поискат данните от клетката на мобилния оператор, в която се е намирал Алтънбашев, когато се е чул със сестра си и е пратил есемесите на приятеля си. Данните вече са изискани.

Полицаите направили и оглед в дома на мъжа. Там обаче нямало никакви следи от борба. Техниката, на която се съхранявали криптовалути, също била на мястото си. Криминалистите иззели и записи от камери както близо до дома на Алтънбашев, така и от района, в който сестра му го оставила в неделя.

Айти специалистът се занимавал с информационни технологии от над 20 години. В сферата на криптовалутата навлязъл случайно през 2012 година. „Търсех допълнителен доход и случайно попаднах на статия за виртуалните валути. Биткойнът вече се търгуваше и имаше някаква стойност, която бе стотинки“, обяснява софиянецът през 2018 година.

Харесал идеята и сам си сглобил машинка, с която да добива виртуални пари. Спрял се на лайткойн, тъй като бил по-лесен за копаене от биткойна. По това време лайткойнът струвал стотинки, а биткойнът около 5 долара.

Мъжът бързо се запалил по криптовалути и си купил няколко копачки, с които да добива биткойни.

Навлизал все повече в света на виртуалните пари. „В началото криптовалутите бяха мое хоби, а след това се превърнаха в основна професия“, казва той.

Александър Алтънбашев е шеф на дружеството „Еста консултинг“ ЕООД, на което е собственик на капитала. Той е популярно лице от медии като тв „Европа“, „Блумбърг тв“ и други, които често го канят да коментира тенденциите на пазара за криптовалути.

По образование е икономист, завършил е „Прогонозиране и планиране“ и „Бизнес администрация“ в УНСС. В

последните години

води курсове

по търговия

с криптовалути

Казва, че тя не е по-различна от търговията с акции или суровини, но този пазар има специфики и трябва да се внимава, тъй като има много рискови проекти.

В България не е имало отвличане от 5 години. На 30 август 2017 г. Адриан Златков беше отвлечен близо до дома си в с. Герман, докато отиваше на работа в автокъщата за луксозни коли на баща си.

Младежът бил причакан от маскирани като полицаи мъже. Те използвали крадена шкода, сложили ѝ синя лампа. Така Златков сам спрял и доброволно се качил в автомобила, станало ясно от записи от камери.

Те били на автокрадеца Ярослав Димитров-Яро, пред чиято къща станало отвличането.

Златков бе освободен след 11 дни в плен, след като баща му плати откупа за сина си – 1 млн. евро. Той беше поискан само няколко часа след отвличането. Тогава от МВР казаха, че родителят не им съдействал.

В края на януари 2018 г. полицията арестува Мартин Марков, Георги Джамбазов, приятелката му Здравка Стефанова и Ивайло Борисов – Ториното.

Според прокуратурата четиримата са помогнали на похитителите на Адриан, като ги снабдили с две коли – шкода и опел. Групата дала и симкартите, от които похитителите писали есемеси. Те били сръбски. И до днес четиримата са обвиняеми, но делото не е влязло в съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar