Всеки минал тест за агент вече може бъде назначен, досега бе само първият в конкурса

Дори хората, които не са спечелили конкретна позиция, може да получат назначение

ДАНС и армията вече ще си поддържат собствени банки с кадри. Това става възможно с промени в наредбите и инструкциите за назначаване на офицери и агенти, които са подготвили вицепремиерът Красимир Каракачанов и председателят на агенцията за национална сигурност Димитър Георгиев.

В момента ДАНС може да предложи работа единствено на първия класиран кандидат в конкурс за конкретна длъжност. Ако той финално откаже работата, позицията остава незаета и трябва да се прави нов конкурс. Заради това агенцията иска да има право да предложи работа на всеки, участвал в конкурса и минал успешно психическите и физическите тестове и конкурсния изпит.

Ако първият кандидат се откаже, ДАНС ще може да покани следващия в класирането и така, докато се запълни щатът, предвижда предложението на Димитър Георгиев.

Преминалите изпити за агенти ще стоят в банката с кадри на ДАНС в продължение на година, предвиждат предложените промени в наредбата за постъпване на работа в държавната агенция. Текстът позволява шефът на ДАНС да определи каква работа да им предложи.

С друга промяна се вкарва изискване към всеки кандидат да бъде агент в специалната служба никога в живота си да не е употребявал наркотици. Досега ограничението бе само за злоупотребяващи с наркотични вещества.

При отказ на спечелилия конкурс да служи в армията или при назначаването на победителя на друга длъжност военните вече ще канят на работа следващия класиран, предвижда пък промяна в инструкцията за назначаване и кариерно развитие на военнослужещите, предложена от вицепремиера Каракачанов.

И той, и шефът на ДАНС мотивират предложенията си с хроничната липса на хора за работа в армията и специалните служби. А при досегашните правила позициите трябва да бъдат отказани, дори и да има повече от един кандидат за тях.

Над 3500 души е недокомплектът от хора в армията. За едно място на конкурсите се явяват малко повече от 1 човек, показват данните за МО за 2018 и 2019 г., които бяха съобщени от Каракачанов в отговор на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Константин Попов неотдавна. Всяка година военните назначават около 1100-1200 нови кадрови войници.

Пак с цел осигуряване на хора Каракачанов вече предложи промени в Закона за отбраната, които вдигат възрастта на кандидатите за армията до 40 г. В момента за професионални войници вземат само до 28 г. Според министъра има много годни кандидати в конкурсите на военните, които армията изпуска само защото са над тази възраст. В същото време 20% от младите кандидати отпадали още на медицинските комисии на военните.

За да не губи армията кадрите си, вицепремиерът настоява и офицери да бъдат задържани на работа между 3 и 5 г. над сегашната пределна възраст.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar