Зарибяват „мулетата“ с обещание, че след време „ще потекат реки от пари“

Последният заловен шофьор нямал опит в международните превози – пред съда признава, че е карал тир не повече от 25 км, а преди да го заловят, за 3 дни изминал 2100 км

Криза за канабис се усеща в страната, а дилърите започнаха да се преориентират към внос от чужбина. Районът на Петрич и Сандански отдавна има славата на производител на марихуана, която не само бе пласирана на вътрешния пазар, но и изнасяна зад граница.

В последните години полицията започна усилено да унищожава канабисови плантации, които се откриват след облитане с хеликоптер в труднодостъпни планински и гористи местности. Заради усилената „жътва“ на канабиса в граничния край от износител вече постепенно ставаме вносител на дрогата.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов припомни, че миналата година са били унищожени над 100 тона канабис в района. Това вероятно е предизвикало криза на наркопазара и се налагало внос от чужбина, допълни Иванов. Той говори при поредната заловена пратка с 529 кг дрога на влизане от Северна Македония през ГКПП Златарево на 12 април.

Стойността на заловеното количество е около 2,4 млн. лв. по цени на съдебната система. Дни по-рано беше спипан камион с около 1 тон канабис на влизане от Сърбия през ГКПП Калотина. Схемата тогава беше с два камиона близнаци.

„Марихуаната е

от Косово,

висококачествена

и най-вероятно е била за българския пазар“, каза след задържане на камиона на българо-македонската граница главният комисар Ивайло Иванов.

Зам. главният прокурор Иван Гешев пък допълни, че разследването на цялата верига продължава, защото задържаният шофьор е „изпълнител на най-ниското ниво на схемата“.

А това, че шофьорът на тира с канабис е „мулето“, което „изгоря“, стана ясно и в съдебната зала при гледане на мярката му за неотклонение. 66-годишният Симеон Кръстев от София, който карал камиона с ремарке от Косово към България, се оказа пенсионер по болест с 97% инвалидност пожизнено.

Мъжът е с влошено здраве – има диабет, няколко стента на сърцето, високо кръвно, заболяване на очите, намален слух и др.

Дъщеря му и съпругата му също имали сериозни заболявания.

„Въобще не съм знаел за наркотиците. Преди това съм карал тир не повече от 25 км. Сега за 3 дни минах 2100 км. Трябваше да свиквам да карам камион.“

Това разказа пред окръжния съд в Благоевград Кръстев, обвинен в контрабандата на 529 кг марихуана.

На 12 април в 22 ч той пристигнал с товарен автомобил „Рено“ на ГКПП Златарево за влизане в страната. При граничната проверка на водача и камиона възникнало съмнение, свързано както с поведението на водача, така и с товарния автомобил – рисков профил с маршрут за придвижване Косово-България и пътуващ за първи път през ГКПП Златарево.

Граничният екип е поискал извършване на проверка с рентген. При инспекцията митническите служители открили в ремаркето специално изграден тайник, в който били укрити общо 250 пакета, съдържащи общо 528,8 кг суха пресована марихуана.

Преди изпращането на водача за проверката, която трябвало да стане на ГКПП Кулата, шофьорът се почувствал зле и е извикана спешна медицинска помощ. Заради влошеното му здравословно състояние той е транспортиран до болница в Петрич, а на следващата сутрин изпратеният наряд от Гранично-полицейския участък в Златарево е установил, че шофьорът е излязъл от болничното заведение и е тръгнал в неизвестна посока.

Бързо е издирен и задържан от служители на ОД на МВР в Перник в автобус, пътуващ за София.

Разследването е

установило, че с

него е пътувал

друг човек,

който го е оставил сам да мине граничната проверка. Ремаркето било регистрирано на името на Кръстев.

„Всичко това стана за месец. Нямам никакво участие, не съм знаел за наркотика“, каза пред съда Кръстев.

Наша проверка показа, че на 25 март е била регистрирана фирма „Интеркод транс 2000“, на която той е едноличен собственик на капитала, а седалището ѝ е на домашния адрес на Кръстев. Това е станало няколко дни след като е излязъл от болница, където е бил на лечение.

На името на тази фирма е било купено и ремаркето, в което бе намерен канабисът.

Шофьорът твърди, че не е бягал от болницата в Петрич, защото по това време не е бил задържан. Тръгнал е за София, защото имал нужда от лечение. Не е имал опит в областта на транспорта.

Бил подмамен,

че ще получава

солидна заплата

като международен шофьор и въпреки че няма опит, се е съгласил да работи.

Фиктивно е присъствал за купуването на ремаркето на негово име. Друг човек му е обещал, че след време „ще потекат реки от пари“ от международен транспорт.

Прокуратурата обаче предполага, че Кръстев е знаел за марихуаната, защото му било предложено високо заплащане за този курс. Държавното обвинение има съмнения и за други съучастници в контрабандата, но тепърва ще се събират доказателства.

Най-често хващат марихуана на границата

През 2018 г. българските митничари задържаха общо 16 108 кг и 723 884 таблетки наркотични вещества и прекурсори за тяхното производство в 87 случая.

От тях наркотиците са 1504 кг и 38 736 таблетки, а прекурсорите – 14 604 кг и 685 148 таблетки. Залавянията на наркотици и техните прекурсори през последните 2 г. потвърждават тенденциите в световен мащаб за ръст в производството на наркотични вещества и в трансграничния им трафик, отчитат от Агенция „Митници“.

Според анализ на митничарите марихуаната продължава да е най-често задържаният вид наркотик на границите на страната. През 2018 г. митническите служители предотвратили 22 опита за нелегален трафик и задържаха общо 240 кг марихуана.

При съвместни акции с МВР пък са задържани 1020,97 кг хероин, 959,25 кг марихуана, 14 618 кг и 685 148 таблетки прекурсори.

От началото на 2019 г. вече са задържани 342,18 кг хероин, 1755 кг марихуана, над 217,74 кг кокаин, както и други наркотични вещества.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar