Павел Антов имал 156 млн. долара през 2019 г.

Приятелят на руски милионер, който падна от покрива на хотел в Индия, е починал от сърдечен удар, свързан със злоупотреба с наркотици и пиянство. Това твърдят индийските власти в опит да разгадаят смъртта на двамата руснаци, които си отидоха един след друг в рамките на няколко дни през празниците.

Мултимилионерът Павел Антов, депутат от пропутинската партия „Единна Русия“, празнуваше предстоящия си 66-и рожден ден в Раягада, но беше открит да лежи мъртъв в локва кръв пред луксозен хотел в събота. Той е известен в страната си като краля на колбасите, тъй като има бизнес в месната промишленост.

Мистериозното му падане се случи само два дни след като неговият спътник в Индия Владимир Буданов, който бе на 61 години, почина в болница, след като внезапно се разболя.

„Всички възможни сценарии по отношение на смъртта на двамата руски граждани се проверяват. Засега изглежда, че Антов случайно е паднал от терасата на хотела“, каза шефът на регионалната полиция Раджеш Пандит пред АФП. Той добави, че смъртта на Буданов вероятно е била причинена от

препиване и възможна свръхдоза

наркотици, въпреки че индийските власти все още очакват резултатите от аутопсията.

Шефът на полицията предположи, че Антов може да се е самоубил, като е скочил от терасата на покрива на хотел „Сай Интернешънъл“ в пристъп на скръб от смъртта на Буданов.

„Вероятно е бил обезпокоен от смъртта на приятеля си и е отишъл на терасата на хотела и вероятно е паднал“, каза още шефът на полицията. Обстоятелствата около смъртта на двамата руснаци обаче далеч не са разкрити.

Руският генерален консул в Колката Алексей Идамкин каза пред ТАСС, че Антов е паднал от прозореца на хотела, а не че е скочил от покрива му.

„Ние следим отблизо разследването и получаваме цялата информация от полицията в Одиша“, каза дипломатът.

Полицията обяви, че преглежда записите от камерите за видеонаблюдение, разпитва персонала на хотела и чака окончателните доклади от аутопсията, но досега няма признаци, че нещо съмнително се е случило с двамата. И двете тела обаче вече са кремирани.

Според западни издания Антов е пътувал с покойния Биданов, както и с други двама руски граждани – Наталия Пансасенко и съпруга ѝ Михаил Туров.

Антов е известен депутат в местния парламент на Владимирска област, близо до Москва. През 2018 г. той оглави класацията на „Форбс“ в Русия за 100-те най-богати държавни служители в страната. Благодарение на своите начинания той разполагал със 156,3 милиона долара през 2018 г. Депутатът натрупа своето състояние в месната промишленост, като основа предприятието за преработка на храни „Владимирский стандарт“. Той е роден във Воскресенск, близо до Москва, и е възпитаник на Военномедицинската академия в Санкт Петербург.

Той изигра важна роля в законодателното събрание във Владимир, оглавявайки комисията по аграрна политика и екология. Заместник-председателят на събранието Вячеслав Картухин каза, че е починал при „трагични обстоятелства“.

През юни в социалните мрежи Антов разкритикува войната и въздушните удари срещу Киев като руски „терор“. Тогава той коментира конкретна руска атака с думите: „Момиче е извадено изпод развалини, бащата, изглежда, е убит. Майката се опитват да я извадят с кран, защото е заклещена под плоча. Честно казано, изключително трудно е това

да се нарече нещо друго освен терор“

Малко по-късно милионерът оттегли коментара и се извини, твърдейки, че публикацията му в социалните медии е била „нещастно недоразумение“ и „техническа грешка“. Той настоя, че „винаги е подкрепял президента“ и „искрено“ вярвал в целите на военната операция на Путин.

Журналисти обаче категорично оспориха новото му мнение.

20 руски богаташи намериха смъртта си след началото на войната

22-ма високопоставени руски бизнесмени са загинали от самоубийство или при необясними инциденти тази година, като шестима от тях са свързани с двете най-големи енергийни компании в Русия, съобщи Си Ен Ен. Медии описват част от тях. Един от последните случаи е на Александър Бузаков, ръководител на корабостроителница, специализирана в неядрени подводници. Той почина внезапно миналата седмица без посочена причина за смъртта.

Анатолий Геращенко, бившият ректор на Московския авиационен институт, загина при неуточнен инцидент през септември. Според различни източници той е паднал по стълби.

Председателят на „Лукойл“ Равил Маганов си отиде също през септември, след като падна от прозореца на болница в Москва. Друг топмениджър на компанията, Александър Суботин, беше открит мъртъв близо до руската столица през май, след като бил посетил шаман. „Лукойл“ е една от малкото руски фирми, които публично призоваха за прекратяване на инвазията в Украйна.

В средата на септември и руският бизнесмен Иван Печорин, който беше топ мениджър на Корпорацията за развитие на Далечния изток и Арктика, бе намерен мъртъв във Владивосток. Предполага се, че е паднал от яхтата си и се е удавил близо до нос Игнатиев в Японско море. Говори се, че Печорин е имал задачата да модернизира руската авиационна индустрия и е работел директно под ръководството на Владимир Путин.

През март телата на руския милиардер Василий Мелников и семейството му бяха открити в луксозния им апартамент в Нижни Новгород. Той е натрупал състоянието си, работейки за една от медицинските компании, засегнати от западните санкции. През април бившият вицепрезидент на „Газпромбанк“ Владислав Аваев, съпругата му и 13-годишната им дъщеря бяха открити застреляни в апартамента им в Москва. Полицията каза, че бизнесменът вероятно е убил семейството си и след това е сложил край на живота си. Само ден по-късно Сергей Протосеня, бивш шеф на газовия производител „Новатек“, бе намерен обесен във вилата си в Испания заедно със съпругата и дъщеря си, които бяха намушкани до смърт. Според полицията богаташът е убил семейството си, преди да се обеси, въпреки че не са открити предсмъртно писмо. По-късно синът на Протосеня каза, че смята баща си за убит.

Роденият в Украйна руски петролен и газов милиардер Михаил Уотфорд също бе намерен мъртъв в дома си в Съри, Англия, на 28 февруари. Според полицията в града няма съмнителни обстоятелства при случая.

През юли полицията откри Юрий Воронов, ръководител на корабната компания „Астра Шипинг“, която сключва договори за „Газпром“, мъртъв в плувен басейн в дома му в същото предградие близо до Петербург. Той бе намерен с огнестрелна рана в главата, а властите отново обявиха, че става дума за самоубийство.

Само месец преди избухването на конфликта в Украйна висш ръководител на газовата компания „Газпром“ бе открит мъртъв във вилата си край Петербург. 60-годишният Леонид Шулман бе намерен в банята с прерязани вени.

Сутринта след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Александър Тюляков, старши ръководител на корпоративната сигурност на „Газпром“, почина в дома си в същото село като Шулман. Според „Новая газета“ той се е обесил в гаража си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar