Германски крайнодесен радикал призна, че е убил високопоставения член на управляващия Християндемократичен съюз (ХДС) Валтер Любке, съобщи вътрешният министър Хорст Зеехофер, цитиран от местните медии. Щефан Е., който бе задържан още преди две седмици, след като Любке беше открит мъртъв с огнестрелна рана в главата в дома си на 2 юни, заяви, че е действал сам. Освен признанието има и съвпадение между неговата ДНК и проби, взети от местопрестъплението. Вътрешният министър заяви, че разследването на „политическото убийство“ ще продължи. „Искам да стане ясно, че за нас разследването не е завършило“, подчерта още Зеехофер. „Ще работим усилено, за да определим в каква среда обвиняемият е действал в последно време и в последните години“, допълни той.

Жестокото убийство съживи дебата дали Германия предприема достатъчно мерки в борбата с крайнодесните групировки. Зеехофер отбеляза още, че правителството ще наеме повече следователи, които да наблюдават дейностите на крайнодесни групи особено в интернет. Любке си навлече гнева им заради подкрепата, която изрази към решението на канцлера Ангела Меркел страната да приеме хиляди бежанци.

Междувременно германската полиция нахлу в офис на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в Дюселдорф в хода на разследване за финансирането на предизборната кампания за регионалните избори през 2017 г., писа електронното издание „Политико“. Местният филиал на партията получил от швейцарска компания 44 500 евро за кампанията. Според прокуратурата АзГ не е представила точни данни за финансирането в годишния си счетоводен отчет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar