Зачестяват кражбите на предпазните маски за лице, поръчани онлайн, алармираха читатели на „24 часа“. Хората правят заявки до производители в страната или до вносители, но пратките изчезват, преди да стигнат до получателя.

„Синът ми вече няколко пъти поръчва маски с висока защита от фирма, която произвежда защитни средства и облекла. Тя приема поръчката, която трябва да се изпрати чрез куриерска фирма с наложен платеж. Минава време, но нищо не идва. Синът ми се обажда да пита какво става. Хората, приели поръчката, твърдят, че са си свършили работата. Дават номера на пратката, но от куриерската фирма казват, че е загубена. Така се оказва, че някъде по пътя маските са изчезнали“, разказа вчера 70-годишен столичанин.

Инженер с хронично респираторно заболяване обяснява, че от доста време ползва маска с най-висока защита, но за 3-4 месеца пране тя се разпада и е жизненоважно да си набави нова.

„За мен са опасни всички видове коронавируси, не само този, който в момента е смъртоносен и за него няма ваксина. Поръчах си на 2 пъти онлайн комплект маска с аспиратор, клас 3, с клапан и ластик плюс филтри, през които вирусът не може да премине. Маската е специална, филтрите ѝ се сменят и не се продава в аптеките. Произвежда се само от 2 световни фирми, струва около 100 лв. Намерих български фирми, които я внасят. Но и двата пъти ми съобщиха, че пратката е изгубена“, оплака се хронично болният.

Има 2 версии за изчезването на пратките – едната е, че се вземат от хора, които нямат защитни средства и не могат да си ги купят от аптеките, където масово са залепени съобщения: „Маски няма“. Другата е, че се крадат с цел незаконна търговия.

Миналата седмица главният прокурор Иван Гешев разпореди проверки, които трябва да обхванат и спекулантите. Целта е да не се злоупотребява с цените на лекарствата и храните.

В последните дни цените на маските в търговската мрежа и онлайн варират в големи граници – най-елементарните струват между 2 – 5 лв., а най-скъпите около 100 лв.

За кражба законът предвижда сурови наказания – основният текст по чл. 194 от НК предвижда до 8 г. затвор, но в случаите с предпазните маски е трудно да се докаже кой ги е взел, има ли умисъл. Другият проблем е, че в случая хората, които са ги поръчали, не са платили стоката и на практика финансово ощетени са само производителите или вносителите. Куриерските фирма обаче обикновено застраховат пратките.

В маловажни случаи (за такива се приемат кражбите на вещи на ниска стойност) в НК се предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба от 100 до 300 лв.

Полицаи коментираха, че ако кражбите на предпазни средства се увеличат, трябва да има законови промени. „Кражбата на маски и консумативи е по-опасна от други посегателства срещу собствеността, защото застрашава човешки живот“, каза инспектор от МВР, но уточни, че при него и колегите му засега подобни сигнали няма. „Може да се помисли за промяна в НК, според която при епидемия кражбата на маски, защитни облекла и консумативи да се наказва по-строго. В маловажните случаи – с до 3 г. затвор, а в останалите със затвор до 10 г.“, коментира юрист.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar