Това, което видяхме през двата месеца извънредно положение, е че нямаше нужда от конституционната фигура „извънредно положение“. Това коментира в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТV+ и TV1.доц. Атанас Славов, юрист и доктор по конституционно право.

„Можеше чрез промени в отделни закони да се въведат мерки, без да се обявява тежката конституционна форма „извънредно положение“, която означава свръхконцентрация на власт в ръцете на изпълнителната власт и възможност за съществени ограничения на правата на човека“, смята доц. Славов.

Според него ще изминат поне два месеца докато Конституционният съд се произнесе по искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на текстове от Закона за здравето. „Мисля, че мотивите на президента са адекватни и са добре формулирани и вярвам, че Конституционият съд ще ги вземе под внимание“, коментира той.

Доц. Славов смята, че заменянето на „извънредно положение“ с „извънредна епидемиологична обстановка“ без да се дадат достатъчно критерии какво представлява тази нова обстановка, е „проблематично от гледна точка на конституционния стандарт“. „В новото законодателство липсват критерии и стандарти за допустимо ограничаване на конституционните права на гражданите“, коментира още той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar