„Автентични документи“, „истински документи“ за прилагане на СРС представи днес лидерката на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, като обяви, че офисът на организацията ѝ в момента се подслушва.

Документите, по думите на Манолова, са проверени от нея и екипа ѝ и са същите като тези, публикувани от разследващия сайт bird.bg ден по-рано.

От тях става ясно следното: че двама прокурори, командировани от районната в специализираната прокуратура – Николай Попов и Иван Първанов, са поискали и получили от специализирания съд разрешение за прилагане на СРС спрямо лица от обкръжението на Манолова, окомплектовано като оперативна престъпна група, като началото е поставено на 17 август м. г. – в разгара на летните протести с искане за прилагане на СРС спрямо Тихомир Василев, кръстен с псевдонима „Тихо“.

Конспиративна ОПГ, финансирана от Божков с цел преврат

А мотивът: „подготвят подривни действия срещу държавата“.

С каква информация разполагат обвинителите:

„Според получената информация същите тези групи се финансират от лица и фирми от обкръжението на Васил Божков.“

„Експлоатацията на СРС е необходима за предотвратяване и разкриване на престъпленията и цялостната престъпна дейност на ОПГ. Участниците в групата са крайно конспиративни, трудно допускат непознати хора до себе си“, твърдят още прокурорите в искането си.

А конкретният текст от Наказателния кодекс, съпътстващ документа е следният:

„Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна“.

Според прокурорите ОПГ около Манолова „е въоръжена или създадена с користна цел“.

А колко е изхарчено за следене на Пеевски?

По думите на съпредседателката на „Изправи се! Мутри вън!“ има и искане за удължаване от 20 май тази година. Тоест и сега офисът на формацията ѝ може би бил подслушван. Удължаването, за което тя има информация, е по линия на сподвижника ѝ Настимир Ананиев. Това съвпада с показаните от адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Отровното трио“ в ефира на БНТ преди седмица документи за псевдонима „Настимир“.

Първоначално СРС-то е прилагано от 21 декември 2020 г. до 10 февруари 2021 г. „Тогава преговаряхме за коалицията“, посочи днес Ананиев. На 17 февруари документите са унищожени. Преписката обаче стои отворена. „Ето, в момента започва кампания“, посочи той. Така че можело във всеки един момент офисът на формацията да е под наблюдение. И попита в какво качество е подслушван, колко средства са изхарчени за това да се слушат и проследяват сподвижниците на „Изправи се“ по време на протестите и колко пари са изхарчени за подслушването на Делян Пеевски, например.

Водоноски и известни факти

От самия документ за „Тихо“ са описани редица негови телефонни и разговори с хора от протеста и наблюдение, като за „въоражаване“ се говори по отношение на някаква „водоноска“ (чиято съдба така и не става ясна) и за пиротехника, препредавана между участници в антиправителствените демонстрации, с които се искаше оставката и на главния прокурор Иван Гешев.

Споменат е и разговор с пиарката на „Атака“ и журналист в партийната телевизия „Алфа“ – Анелия Дулева, в която тя обяснява на Василев, че бившият вече областен управител на София-област Илиян Тодоров вече не е част от партията (Тодоров излезе с обидни изказвания по адрес на протестиращите по това време), както и че на 2 септември парламентът ще заседава в Партийния дом (още една обществена „тайна“). „Политическа репресия, подслушване и съучастие в ОПГ , за които разбрах от медиите. Аз ли съм проблемът на демокрацията и корупцията в България“ – коментира тя, визирайки, че е разбрала, че присъства в мотивите за исканото прилагане на СРС след обаждане от bird.bg.

В документа, който започва в началото с описание за футболни агитки и фракции, организирани от Божков срещу 100 лева на калпак, тази тема по-надолу е забравена. И се разказва само за телефонните разговори на „Тихо“ и срещите с протестиращия кръг около ген. Шивиков – като видното от тях е само как хора се организират да протестират срещу властта.

Любопитно е да се спомене, че спецсъдът обяви, че не е давал никакви разрешения за СРС. А говорителката на главния прокурор Сийка Милева вметна по време на една пресконференция, дадена по друг повод, че „Главният прокурор може да иска разрешение за използване на СРС само за предотвратяване на ограничен кръг престъпления, „каквото е например тероризмът“.

Преди няколко седмици Манолова внесе искане към бюрото за контрол на СРС с имена на предполагаемо следени лица. Отговор все още няма. Самото бюро пък прави проверка по твърденията и за други лица. А заместник-председателят му Илко Желязков се озова в списъка по закона „Магнитски“ редом до Божков и Пеевски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar